Afbeelding

Groep DAAN maakt prachtige collages van papier

Door: Gea Vriens Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Groep DAAN is een klein gezelschap van vijf vrouwen die samen prachtige collages maken van papier. Ongeveer één keer per maand komen ze bij elkaar in het atelier van Aagje Pel in Halsteren om samen te werken aan hun creatieve ideeën.

Groep DAAN dankt zijn naam aan één van de leden van deze groep, Daniëlle de Groot uit Halsteren. Ze kwam in contact met Aagje Pel, een kunstenares uit Bergen op Zoom, die haar leerkracht is geweest op school. Inmiddels bestaat de groep uit vijf vrouwen namelijk Jennie uit Gilze, Bettie uit Roosendaal, Jeanne uit Kaatsheuvel en Daniëlle en Aagje natuurlijk. Samen vormen ze een hechte groep die nu vijf jaar bestaat. 

Reacties

Toen ze pas begonnen maakten ze collages voor zichzelf waar ze hun eigen verhaal van maakten. Ze werken altijd met een thema, zo was het eerste thema ‘iconen’. Jeanne vertelt: “ik heb een collage gemaakt van een bekende inwoner van Tilburg, daar heb ik ontzettend veel reacties op gehad”. In 2017 hebben ze bij de bibliotheek in Bergen op Zoom gevraagd of ze hun kunstwerken mochten exposeren en sindsdien hangen er diverse collages op de verdiepingen.

Collages

De collages worden bijna helemaal van papier gemaakt. Aagje vertelt: “Je kunt met papier zoveel doen: scheuren, knippen, vlechten, vouwen, verhalen vertellen en nog veel meer.” Ook de ondergrond is meestal van papier al wordt daar ook wel eens hout voor gebruikt. Maar ook bijvoorbeeld ontbijtbordjes worden gebruikt. Op elk bordje wordt een kleine collage gemaakt en vervolgens worden deze bordjes op één ondergrond bevestigd. Onlangs hebben ze oude posters van De Maagd gekregen die ze gaan gebruiken voor hun werk. “Eigenlijk is het bijna allemaal waardeloos materiaal wat we gebruiken”, zegt Jennie. Doordat ze altijd samen werken leren ze veel van elkaar want iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Wanneer iemand vastloopt helpt Aagje ze weer op weg en geeft ze een duwtje in de rug. “Je begint met één plaatje en langzamerhand ontstaat er een verhaal waarin je iets herkent van jezelf”, legt Aagje uit. “Ik ben ontzettend trots op alles wat we gemaakt hebben”, zegt Aagje. Tijdens de Corona periode hebben ze elkaar veel minder gezien maar zijn ze wel bezig gebleven. Zo hebben ze in die tijd bonbondoosjes met papier beplakt en daar allerlei kleine tafereeltjes in gemaakt. Ook dit werk hangt nu in de bibliotheek.

Toekomst

Het nieuwe thema waar ze mee gaan werken is ‘hoge luchten’. Hier gaan ze collages van maken op posterformaat die, zo hopen ze, uiteindelijk ook weer in de bibliotheek komen te hangen. Want het is zoals Daniëlle zo mooi zegt: “Wij zijn geen hobbyclubje, we maken mooie dingen die iedereen mag zien”. Dus neem eens een kijkje in de bibliotheek, het is de moeite waard! 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief