Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei

Aan de keukentafel met Roy Bruijs: ‘Je moet echt je eigen hart volgen’

Door: Vera de Geus Algemeen


BERGEN OP ZOOM - Het ondernemerschap zat er bij bij Roy Bruijs al vroeg in. Zo ook de passie voor kitesurfen. Toen hij jonger was heeft hij zijn eigen webshop gehad en 3 jaar geleden is zijn ondernemersdroom werkelijkheid geworden. Roy startte zijn mobiele kitesurfschool en sindsdien leidt hij cursisten van heinde en ver op. Samen met zijn vriendin Loes zorgt hij ervoor dat alles op rolletjes verloopt.


Van liefhebber naar ondernemer. Hoe ervaarde jij deze stap?

“Gelukkig is het allemaal heel geleidelijk gegaan. Ik startte mijn mobiele kitesurfschool naast mijn baan als verkoper in een wintersportwinkel. Naarmate de vraag naar kitesurflessen langzaam groeide, ben ik meer tijd gaan besteden aan mijn onderneming. Toen ons team groeide, besefte ik écht dat ik een bedrijf aan het runnen was. In het begin was die nieuwe rol wel wennen. Ik vind het belangrijk dat wij als team onze passie uitstralen en mensen enthousiast maken voor de sport. Dat wil ik uitstralen!”

Wat vind je uitdagend aan ondernemen?

“De planning is altijd wel een uitdaging. Er moet dan met veel verschillende factoren rekening worden gehouden. We zijn heel afhankelijk van de weersomstandigheden. Er komt heel wat bij kijken voordat alles geregeld is. Maar de kick als het allemaal gelukt is, is heel vet!”

Wat zou jij beginnende ondernemers adviseren?

“Wat ik heb geleerd is ‘gewoon doen’! Heel veel mensen waarschuwden mij in het begin en vroegen zich dan hardop af: ‘zou je dat nu wel doen?’. En nu zeggen ze: ‘het is de beste keuze die je ooit hebt gemaakt’. Je moet echt gewoon je eigen hart volgen. Er 100% voor gaan. Natuurlijk loop je wel eens tegen een muur, maar daar leer je alleen maar van. Ik ben erg trots op wat we in die paar jaar hebben bereikt, dat is heel cool.”

Welke eigenschappen zijn echt een meerwaarde voor je onderneming?
“Ik ben vrolijk, toegankelijk en rustig. Het kan natuurlijk best wel eens hectisch zijn. De rust breng ik over naar het team en de cursisten die wij mogen ontvangen.”

Wat is kenmerkend aan jullie kitesurfschool?
“De goede sfeer. Zowel ons team als alle cursisten zijn vrolijk. Er hangt gewoon echt zo’n ‘surf-vibe’ en dat is superleuk. Iedereen is relaxed. Net alsof je op vakantie bent.”

Hoor je dat ook terug?
“Ja, voor de meeste mensen is het pure ontspanning. Velen hebben een drukke baan en kitesurfen is dan zo lekker om het hoofd leeg te maken. Dat goede gevoel krijgen ze eigenlijk vanzelf zodra ze bezig zijn. Dat is echt mooi: om mensen dat relaxte gevoel mee te geven. We horen steeds vaker dat ze tegen anderen hebben gezegd ‘je moet naar Roy en Loes toe’. Zo ontzettend leuk!”

Voor jou is het natuurlijk ook je werk. Is het dan wel ontspanning?

“Zodra ik in het water sta, is het ontspanning.”

Jij doet dit al jaren. Leer je dan ook nog iets nieuws?
“Ja, het leren is oneindig. Ik vind zelf big air heel erg gaaf. Dat is zo hoog en zo ver mogelijk springen. Mijn record tot nu toe is een sprong van 25,5 meter. Daar wil ik weer overheen. Het triggert me steeds om verder te gaan! Die adrenalinestoot die vrijkomt wanneer je in de lucht hangt, is geweldig.”

Waar droom je nog over?
“We willen reizen gaan organiseren voor kitesurfers. Het idee is er al langer, maar vanwege corona is het nog niet van de grond gekomen. Het plan is om in de winter warme oorden op te zoeken om daar samen te gaan kitesurfen. Ook zijn we van plan om meer watersportactiviteiten te gaan aanbieden. En in de toekomst willen we cursisten gaan ontvangen op locatie.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Niet zozeer met een specifiek persoon. Ik ben geïnteresseerd en krijg veel inspiratie door veel verschillende ondernemers. Hier leer ik ontzettend veel van en dit kan ik weer vertalen naar onze eigen branche.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief