Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Acteurs vieren internationaal succes van De Slag om de Schelde op ‘t Rijks

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De film Slag om de Schelde is vanaf vandaag online te streamen via Netflix. Niet alleen in Nederland, maar in 190 landen over de hele wereld. Een bijzondere mijlpaal voor een bijzondere film. De release op Netflix werd gevierd met de overhandiging van lesmateriaal aan twee leerlingen van ‘t Rijks in Bergen op Zoom. Zij gingen daarna in gesprek met drie acteurs van de film.

Een spannende dag voor Mark van Eeuwen, producent en tevens acteur in de spraakmakende film Slag om de Schelde. De film ging in december 2020 in première en heeft inmiddels ruim 500.000 bezoekers naar de bioscoop bewogen. De trailer van de film op Netflix is echter in mum van tijd al ruim 3 miljoen keer bekeken. “De film is een succes en we hebben er impact mee gemaakt”, vertelt Van Eeuwen. “We hebben deze film gemaakt voor de nieuwe generatie en daarom is het mooi om de release ook hier op school te vieren. Zo is de cirkel rond.”

Op het schoolplein van ‘t Rijks stond deze week al een tank om de viering aan te kondigen. Daarnaast gingen leerlingen deze week de film al bekijken in de bioscoop. “Het is voor ons een hele eer om de release hier te mogen vieren.” Er was dan ook hoog bezoek aanwezig. Onder andere burgemeester Frank Petter kwam naar de release toe, maar ook de 96-jarige Frans van der Meeren die de slag zelf nog heeft meegemaakt als 18-jarige jongen. “Het is een geweldige film, maar ik vond hem iets té”, lacht hij. Daarnaast was ook kolonel Marc Lafortune, Defensie Attaché voor Canada in Nederland aanwezig én drie acteurs van de film: Mark van Eeuwen, Gijs Blom en Susan Radder. 

“De Slag om de Schelde is een beetje een vergeten slag”, stelt burgemeester Frank Petter. “Terwijl de slag enorm belangrijk was voor het verloop van de rest van de oorlog. Het is dan ook heel goed dat jongeren de film te zien krijgen. We hebben het tegenwoordig steeds meer over vrijheid, maar als je deze film hebt gezien dan krijg je een heel ander besef van wat vrijheid nou eigenlijk betekent.” Zelf heeft Petter de film al in de bioscoop gezien, maar zijn vrouw kon daar niet bij aanwezig zijn. “Dus ik denk dat we hem samen alsnog op Netflix gaan bekijken.” Ook kolonel Marc Lafortune vindt het belangrijk dat de Slag om de Schelde verfilmd is. “We kennen allemaal de film ‘A Bridge too Far’ over de Slag bij Arnhem, maar deze slag is inderdaad een beetje vergeten.”

Om ervoor te zorgen dat leerlingen de Slag om de Schelde niet vergeten werd er vrijdag speciaal lesmateriaal uitgereikt aan twee leerlingen van ‘t Rijks. De inhoud van het educatief programma is te verdelen in drie thema’s: Vechten, Vrede en Vrijheid. Aan de hand van fragmenten uit de film en interviews met cast en crew, maakt het lesmateriaal de verbinding tussen de film en actuele thema’s die ook in vakken als maatschappijleer en geschiedenis aan bod komen. Denk aan de dunne scheidslijn tussen goed en fout, vrijheid versus onvrijheid en het belang van grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting. En natuurlijk is er binnen het educatief materiaal aandacht voor de Slag om de Schelde zelf.

Na de uitreiking van het lesmateriaal gingen de leerlingen van VWO5 meteen met de acteurs, de burgemeester en de andere aanwezigen in gesprek. Eén van de stellingen die besproken werd, was: ‘Als er oorlog uitbreekt, moet iedereen vanaf 16 jaar meevechten’. Daar waren veel leerlingen het meteen over eens: ‘Zestien jaar is veel te jong’, zei de één. “Ik kan toch niet vechten”, reageert één van de meiden. “Dan ben ik liever zuster of iets dergelijks”, valt een ander haar bij. “Zou jij het willen”, vraagt Mark van Eeuwen aan één van de jongens in de zaal. Zijn hoofd schudt nee. “Maar, zou je het doen als het je wordt opgedragen?” Ja, dan wel, knikt hij. “Er is geen goed of fout in deze antwoorden”, besluit mevrouw Kosters van ‘t Rijks. “Maar het is belangrijk om wel stil te staan bij de keuzes die je maakt.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief