Afbeelding

Linkse partijen sturen brandbrief naar provincie: ‘Ernstige zorgen over behoud Bergs cultureel erfgoed’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Vier linkse partijen in de gemeenteraad van Bergen op Zoom hebben een brandbrief gestuurd naar de provincie Noord-Brabant. Ze maken zich zorgen over het behoud en het beheer van het culturele erfgoed van Bergen op Zoom. ‘We achten de beperkte taakopvatting van de gemeente Bergen op Zoom inzake het (cultureel) erfgoed een ernstige bedreiging.”

Het Links Blok, zoals de vier partijen zich noemen, bestaat uit de PvdA, SP, GroenLinks en BSD. Onlangs werd in de gemeenteraad de Toekomstvisie voor 2035 vastgesteld. Daarin staat over cultuur het volgende: “Bergen op Zoom besteedt van oudsher veel aandacht aan cultuur. Niet als toeristische trekpleister, maar als cement voor de Bergse samenleving en met de regio. De aanwezigheid van kunst en cultuur heeft positieve effecten op de sociale samenhang en cultuur in Bergen op Zoom, zorgt voor regionale uitstraling en is ook belangrijk voor het naar buiten gericht zijn van Bergen op Zoom. Het heeft ook positieve effecten op de plaatselijke economie en het leefklimaat. De bevordering van toerisme en de exploitatie en het onderhoud van historische gebouwen zien wij wel primair als een private aangelegenheid.”

“Het Linkse Blok acht die beperkte taakopvatting deels in strijd met de Erfgoedwet, in ieder geval voor wat betreft archeologie. Archeologische vondsten zijn in Bergen op Zoom sinds 2001 gemeentelijk bezit. De gemeente heeft de zorgplicht en archeologische vondsten zijn onvervreemdbaar. Dat kan naar de opvatting van het Linkse Blok nooit een private aangelegenheid zijn.”

Voor het Linkse Blok zijn het bezit en behoud van culturele voorzieningen en erfgoed niet primair een private aangelegenheid. “Wij achten beheer en behoud van ons (cultureel) erfgoed wel degelijk een taak van een lokale, regionale of provinciale overheid.”

Daarom vragen de vier partijen nu om aandacht voor de bedreigingen van het cultuurbezit en het erfgoed in Bergen op Zoom. “We vragen aandacht gericht op instandhouding en toegankelijkheid voor de huidige en toekomstige generaties Brabanders en Bergenaren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief