Afbeelding
Foto: Politie

Ed Raket boos over vuurwerkverbod: ‘We worden genaaid’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het kabinet komt dit jaar toch met een landelijk vuurwerkverbod. Dat hebben verschillende partijen vrijdagmiddag bekendgemaakt. En dat betekent dat Edwin Vader, oftewel Ed Raket, voor het tweede jaar op rij geen vuurwerk mag verkopen. “We worden gewoon genaaid”, reageert Ed.

Donderdag brachten verschillende media nog het nieuws dat er geen landelijk vuurwerkverbod zou komen, maar dat burgemeesters wel de kans zouden krijgen om zelf een verbod in te stellen. Dat leidde tot veel verzet bij de zorgsector, burgemeesters en de politie. Het kabinet is daardoor toch overstag gegaan en komt met een landelijk vuurwerkverbod.

“Ongelooflijk”, reageert de Bergse vuurwerkverkoper Ed Vader. “Tot gisteren werd volgehouden dat alles in kannen en kruiken was voor de verkoop van dit jaar, maar ik voelde hem al wel aankomen. Het komt dus niet als een verrassing, maar toch vind ik het ongelooflijk.” 

Voor Ed is dit het tweede jaar op rij dat hij zijn vuurwerk niet mag verkopen. “Ik heb dat vuurwerk begin 2020 gekocht, maar ik mag het nog steeds niet verkopen.” Het ligt te wachten in een speciale kluis. “Als het langer dan drie jaar in de kluis ligt, moet het vernietigd worden. We worden dus gewoon genaaid. Vorig jaar hebben we een kleine vergoeding gehad ter compensatie, maar daarmee kunnen we net de normale kosten betalen zoals het drukken van flyers.”

Het argument om een landelijk vuurwerkverbod in te stellen vanwege de overbelaste zorgsector, gelooft Ed niet. “Ieder slachtoffer is er één te veel, maar als je dan ziet dat er tijdens het eerste schaatsweekend 40.000 mensen op de EHBO terechtkwamen vanwege botbreuken enzo. Dan klopt er iets niet.” 

Ook Diederik Gommers en Ernst Kuipers hebben aangegeven dat vuurwerkslachtoffers geen grote belasting vormen voor de zorg. Het gaat om beperkte aantallen en meestal verblijven ze maar kort in het ziekenhuis. “Dit heeft niets meer met zorg te maken. Nederland wil af van vuurwerkhandelaren en zo hoeven ze de winkeliers niet uit te kopen. Ze vallen vanzelf om.”

Zelf had Ed Raket al honderd bestellingen binnen. Die moet hij allemaal annuleren én terugbetalen. “De flyers zijn ook al gedrukt, daar gaat weer zevenduizend euro en al mijn keuringen heb ik ook net binnen. Weer 1000 euro weg.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief