Afbeelding
Foto: WESLEY VAN DER LINDE

CDA: ‘Zelf een locatie kiezen voor het hoogspanningsverdeelstation’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom moet het heft in eigen handen nemen als het gaat om de komst van een nieuw hoogspanningsverdeelstation. Dat stelt Hans Peter Verroen namens de lokale CDA-fractie in Bergen op Zoom. Hij dient daarom op donderdag 16 december een motie in.

De toenemende vraag naar duurzame energie vraagt om uitbreiding van het electriciteitsnetwerk, want het huidige net loopt tegen zijn grenzen aan. Als er geen nieuw hoogspanningsverdeelstation komt, kunnen er straks geen nieuwe duurzame energieprojecten, zoals zonneparken en windmolens, meer worden aangesloten. Daarom gaat TENNET, de landelijke beheerder van het hoogspanningsnet, bij Bergen op Zoom een nieuw hoogspanningsverdeelstation bouwen.

TENNET heeft daarvoor een aantal locaties op het oog en daaruit moet op korte termijn worden gekozen. Volgens Hans Peter Verroen is de Rijksoverheid het bevoegd gezag om te beslissen waar dat station dan gaat komen, maar daar wil Verroen een stokje voor steken. “Het CDA Bergen op Zoom vindt dat de gemeente Bergen op Zoom zelf de regie moet nemen en niet moet afwachten totdat het Rijk ons een plaatsing oplegt.”

Daarom wordt een motie ingediend, waarin het college wordt opgeroepen om het Rijk te vragen of zij zelf de locatie mogen aanwijzen. De gemeente moet dan zelf alle ruimtelijke aspecten afwegen om op basis van de juiste argumenten een locatie aan te wijzen. “De urgentie is groot en we moeten als Bergen op Zoom niet over ons laten beslissen, maar zelf de beste locatie selecteren. En dan moet er gewoon snel gehandeld worden”. Het voorstel moet, als het aan het CDA ligt, in januari bij de raad liggen. Zij kunnen dan, als het Rijk meewerkt, een klap geven op de definitieve locatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief