Afbeelding
Foto: Gijs Proost

Burgemeester Petter: ‘Geen vervolgonderzoek rondom Duman en Akkaya’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Frank Petter heeft vrijdag de resultaten gedeeld van het integriteitsonderzoek naar Omer Duman en Aydin Akkaya, beiden lid van de GBWP. Hoewel beiden geen strafbare feiten hebben gepleegd, is het aanzien van de raad volgens de burgemeester wel in het geding. “Van politieke ambtsdragers mag worden verwacht dat zij zich inspannen om te voorkomen dat zij het vertrouwen schaden.” 

Op 24 september 2021 kwam de integriteitskwestie voor het eerst aan het licht. Omer Duman en Aydin Akkaya zouden in november 2020 een gesprek hebben gehad met Hopmans Wonen, initiatiefnemer van een bouwproject aan de Brechterhoeflaan. Duman woont in de nabijheid van het woningbouwproject en heeft zich bij de initiatiefnemers gemeld met bezwaren tegen dit plan. “Een en ander laat uiteraard onverlet dat het de heer Duman als inwoner/privépersoon vrij staat om voor zijn rechten op te komen, als hij meent dat de ontwikkeling hem in zijn belangen schaadt”, stelt de burgemeester. 

Maar, bij het gesprek met de initiatiefnemers was ook Aydin Akkaya aanwezig. “Vast staat dat met name de heer Akkaya zich tijdens het kortdurende gesprek heeft voorgesteld als raadslid en als adviseur van de heer Duman”, meldt burgemeester Petter. Tijdens het gesprek werd gevraagd om een compensatie van 10.000 euro voor de kosten die gemaakt zouden moeten worden om de overlast (inkijk) in de tuin van de heer Duman te voorkomen. Als dit gedaan zou worden, zou er geen bezwaar tegen het bouwplan gemaakt worden.

Toen dit aan het licht kwam, heeft de burgemeester een integriteitsonderzoek uitgevoerd, waarbij hij hoor en wederhoor heeft toegepast bij betrokken partijen. “Over de precieze toedracht rondom dit voorstel, verschillen de lezingen. Volgens de initiatiefnemers is door de heer Akkaya gesuggereerd dat hij als raadslid invloed heeft op het (doorgaan van het) initiatief. Volgens de heer Akkaya heeft hij zichzelf en zijn positie binnen de gemeente bij nader inzien wellicht te enthousiast geïntroduceerd en kan een verkeerde indruk zijn ontstaan. Hij bestrijdt een verband te hebben gelegd tussen de plannen van de initiatiefnemers en zijn rol als raadslid”, aldus de burgemeester.

Hoewel er geen strafbare feiten zijn gepleegd, is de burgemeester wel van mening dat het aanzien van de raad in het geding is. “Van raadsleden mag op dit punt geen naïviteit worden verwacht, ook niet wanneer sprake is van een goedbedoelde vriendendienst. Ongeacht bedoeling, kan het feit dat twee raadsleden afstappen op een initiatiefnemer die met de gemeente in gesprek is over plannen, een effect sorteren. Zij zijn te allen tijde ambassadeurs van onze gemeente. Ik constateer echter ook dat geen sprake is (geweest) van beïnvloeding van besluitvorming en/of misbruik van politieke invloed.”

Omdat GBWP als partij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en maatregelen heeft getroffen richting Omer Duman en Aydin Akkaya, zijn er volgens burgemeester Frank Petter gaan extra consequenties nodig. Zo laat de heer Duman zich in deze privéaangelegenheid in het vervolg adviseren door een onafhankelijk adviseur, de heer Akkaya heeft zijn taken als fractievoorzitter van GBWP, commissievoorzitter en vicevoorzitter van de raad neergelegd. Een vervolgonderzoek is wat de burgemeester betreft niet nodig. “Dit onderzoek zal naar mijn inschatting geen nieuwe feiten aan het licht brengen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief