Foto: Remko Vermunt

Donatie voor de Voedselbank uit naam van Yilmaz Yeral: ‘Zijn gedachtegoed blijven we herdenken’

BERGEN OP ZOOM - Leyla Yeral, vrouw van de recent overleden Yilmaz Yeral, heeft afgelopen week een flinke donatie gedaan aan de Voedselbank. “In de Turkse gemeenschap is het traditie om na de veertigste dag van het overlijden een soort herdenking te houden. Wij gebruiken dat moment om zijn gedachtegoed te herdenken door een donatie te doen aan de Voedselbank”, legt Leyla uit.


De 55-jarige Yilmaz Yeral kwam op 12 oktober om het leven door een schietpartij op de Wouwsestraatweg. “Yilmaz was door ons en door heel veel andere mensen enorm geliefd”, stelt zijn broer Metin Yeral. “Het was een ontzettend moedige man en hij was heel vrijgevig, daarnaast was het een grote dierenvriend die nu door een misdaad om het leven is gebracht. Maar in onze gedachte zal hij altijd blijven leven.”

Herdenking

Om zijn gedachtegoed te herdenken, besloot Leyla samen met haar twee zoons, om een donatie te doen aan de Voedselbank. “Normaal wordt in de Turkse gemeenschap een zaaltje gehuurd of thuis een herdenking gehouden en dan wordt er allemaal eten uitgedeeld. Maar, heel eerlijk, de genodigden zijn vaak geen behoeftige mensen. Ik zit niet te wachten op een broodje döner. We kunnen dat beter aan mensen doneren die het wel nodig hebben. Zo zat Yilmaz ook in elkaar”, stelt Metin.

Donatie

En daarom werden vrijdag tal van lang houdbare spullen overgedragen aan de Voedselbank. Van spaghetti en macaroni tot melk, olie, bonen en nog veel meer. “In de eerste twee weken na zijn overlijden, werden we ook overladen door eten van familie en vrienden. Dat hebben we voor een deel ook weer uitgedeeld”, legt Leyla uit. “Het was zoveel dat we het zelf echt niet op kregen.” Het laat meteen ook zien hoe geliefd Yilmaz was in de Turkse gemeenschap. “Maar niet alleen door Turken”, vertelt Metin. “Bij de uitvaart heb ik echt allerlei mensen gezien. Heel veel Turken, maar ook Marokkanen, Nederlanders en Chinezen.”

Zak en as

Yilmaz was volgens de familie dan ook enorm geliefd én gerespecteerd. “Iedereen kon bij hem aankloppen. Er was een keer een man die bij hem aanklopte, omdat hij de begrafenis van zijn vrouw niet kon betalen. De man zat in zak en as. Yilmaz heeft toen een actie opgezet en zelf ook een bijdrage gedaan. Uiteindelijk is het gelukt”, vertelt Metin. “En laatst, na zijn overlijden, kwam ik iemand tegen op straat. Hij condoleerde mij, gaf me een knuffel en brak in tranen uit. Hij was 15 tot 20 jaar geleden naar Nederland gekomen, maar had geen opvang. Hij moest op straat leven. Ik weet niet hoe hij Yilmaz kende, maar hij klopte bij hem aan. Hij werd twee weken opgevangen in zijn huis, totdat er opvang was. Zo zijn er tal van voorbeelden.”

Dierenvriend

“Maar, Yilmaz was ook een grote dierenvriend”, vertelt Leyla. “Hij was ook altijd goed voor de straathonden in Turkije en we hebben er ook twee mee naar huis genomen. Dat vond hij belangrijk.” En daarom heeft Leyla besloten om zich, uit naam van haar man, ook de komende tijd nog in te zetten voor verschillende goede doelen. “Ik weet dat er in Turkije een gezin is waarvan de vader en moeder zijn overleden. De kinderen hebben bijna geen geld voor boekjes op school, dus die gaan we ook helpen.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief