Afbeelding

‘Blijf van mijn ondergoed af!’

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Ingrid Westerduin heeft een stichting opgericht om, zoals ze het zelf zegt, de samenleving wat gezonder te maken. In eerste instantie zal de stichting zich richten op voorlichting van seksueel misbruik, in de toekomst zullen er meer thema’s belicht worden. De naam van de stichting zal op 25 november tijdens een bijeenkomst bekend worden gemaakt.

De wens om een stichting op te starten ontstond bij Westerduin al in haar kinderjaren. “Van jongs af aan kwam ik altijd al op voor de zwakkeren in de samenleving, bijvoorbeeld kinderen die gepest werden. Nu wil ik dat doorzetten met behulp van deze stichting.” Desondanks duurde het een lange tijd voordat haar wens werkelijkheid werd. Een zetje in de goede richting van Renee de Keijzer van FMI International zorgde er uiteindelijk voor dat het balletje aan het rollen kwam. “Onze focus ligt op kinderen, omdat dat onze toekomst is. Hoe meer kinderen zonder trauma’s op kunnen groeien, hoe gezonder de toekomstige maatschappij eruit zal zien.”

Preventief helpen De stichting is in eerste instantie met name opgericht om de noodzaak van preventieve voorlichting van seksueel misbruik te belichten. Dit doet Westerduin vooral door het verspreiden van haar zelfgeschreven boek “Blijf van mijn ondergoed af!!!”. E en boek over seksueel misbruik bij jonge kinderen wat bedoeld is om dit gevoelige onderwerp met jonge kinderen bespreekbaar te maken. “Het is belangrijk om preventief hulp aan te bieden, omdat problemen dan voorkomen kunnen worden. Anders ben je vaak te laat en is de impact enorm.” De stichting zal niet zelf op de voorgrond actief zijn, maar zal de samenwerking aangaan met andere stichtingen of instanties die zich met het onderwerp bezighouden. De stichting van Westerduin zal mensen in dat geval vooral doorverwijzen naar instanties die hulp kunnen bieden.

Taboe doorbreken Daar ligt het ook vaak de kern van het probleem, geeft Westerduin aan. “Er heerst nog te vaak een struisvogelpolitiek, omdat het een heel gevoelig onderwerp is om over te praten. Dat moet echter juist wel gebeuren. We willen dat taboe doorbreken en mensen een spiegel voorhouden.” Om dat te kunnen bereiken zal er meer bekendheid gegenereerd moeten worden, zodat mensen weten dat de stichting bestaat. “Dat doen we door evenementjes te organiseren, maar ook door acties op te zetten met ondernemers uit de binnenstad van Bergen op Zoom.”

Maatschappelijk Voorlopig zal de stichting zich gaan focussen op het thema seksueel misbruik, maar er zijn al plannen om uit te breiden. “Er zijn nog genoeg zaken binnen de maatschappij waar ik mij op zou willen richten, bijvoorbeeld discriminatie of psychiatrie. Dat soort thema’s staan in een kwaad daglicht, daar wil ik graag iets aan doen.”

Toekomst Westerduin is al tevreden met de oprichting van de stichting, maar durft al stiekem wat groter te denken. “Ik hoop dat de stichting groter wordt en dat ik misschien ooit gezinnen kan opvangen en begeleiding kan bieden. Mijn allergrootste wens is een groot huis met veel kamers om mensen onderdak te bieden”, sluit Westerduin hoopvol af.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief