Afbeelding
Foto: Pixabay

‘Houtrook kan komende dagen weer overlast veroorzaken’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het rustige weer van vandaag en komende dagen kenmerkt zich niet alleen door bewolkt en mistig weer, maar ook door de kans op houtrookoverlast. In het zuiden en zuidoosten kan houtrook in woonwijken blijven hangen doordat de wind wegvalt. In het weekend trekt de wind iets aan en zal houtrook veel minder blijven hangen.

Het is heel rustig weer vandaag met wolkenvelden en vooral in het noordwesten ook zon door een lichte wind. In het zuiden en zuidoosten staat erg weinig wind en vanavond zal de wind verder in kracht afnemen. In Brabant en vooral Limburg is de wind zwak en kan deze in sommige woonwijken wegvallen. 

De temperatuur ligt dan een paar graden boven het vriespunt en er kan mist ontstaan. Juist bij dit weertype is het lekker om de houtkachel aan te steken, maar kan houtrook ook dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en overlast veroorzaken.

Vrijdag grootste kans op overlast

Donderdagavond lijkt vooral Zuid-Limburg kans te maken op overlast door houtrook van een houtkachel of een haard. Maar vrijdagavond kan de wind in het zuiden en midden van het land tijdelijk op grote schaal wegvallen. Deze avond is de overlast door houtrook waarschijnlijk het grootst. Ook omdat de lucht na een aantal dagen met weinig wind steeds viezer wordt. In het weekend neemt de wind iets in kracht toe en daarmee zal ook het mistige weer met kans op overlast door houtrook verdwijnen.

Schadelijke stoffen bij houtrook

Houtrook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Voor iedereen zijn deze stoffen schadelijk, maar mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen ontwikkelen eerder klachten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief