Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hernieuwde lobby voor alternatieve goederenspoorverbinding door Bergen op Zoom

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Raadslid Sander Siebelink (Lijst Linssen) rakelt de discussie over het goederenvervoer per spoor door Bergen op Zoom weer op. Samen met burgerlid Toine van Steenpaal vraagt hij het College van Burgemeester en Wethouders om zich sterk te maken voor een ondergrondse treinverbinding of een die om de stad heenloopt.

Onlangs verscheen een rapport met als titel: “Verkenning effecten Dedicated Goederenlijn Drechtsteden”. In dit rapport worden aanbevelingen gedaan voor onder andere een combinatie met ondertunneling van de A16. De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht gaan hier vol voor. Een lobby die mogelijk kans van slagen heeft, volgens Lijst Linssen. De leden zijn van mening dat de problematiek met het goederenvervoer van deze gemeenten vergelijkbaar is voor Bergen op Zoom en andere gemeenten op de route. ,,Wij vinden dat hier minstens een even krachtige lobby (opnieuw) op gang moet komen om een ondertunneling of een aftakking buiten de woonkernen om, tot stand te brengen”, aldus Siebelink. 

Enkele jaren geleden wees Lijst Linssen de gemeente op onderzoeken waaruit blijkt dat er een behoorlijk aantal treinen met gevaarlijke stoffen raast door Bergen op Zoom en Roosendaal. Het gaat om de verbinding vanuit het Sloegebied naar het achterland. Er kwam een discussie over de problematiek op gang, die echter naar de achtergrond werd verdrongen, vooral door gebrek aan urgentie bij de rijksoverheid. Siebelink zou graag zien dat de betrokken gemeentes de handen ineen slaan om met elkaar een lobbytraject in te gaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief