Afbeelding
Foto: Erik de Jonge

Lijst Linssen wil inzet van gemeente rondom sanering drugsput

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Is het college bereid om bij de (Rijks)overheid aan te dringen om tot een oplossing te komen van sanering van de vervuilde grond bij de Halsterse drugsput? Dat willen Meino Dam en Gérard van de Watering, namens Lijst Linssen, weten van het college.

Eind maart 2021 werd er op de Brabantse Wal een verstopte, gegraven put gevonden vol met drugsafval. Het lijkt er op dat er voor een langere tijd een flinke hoeveelheid drugsafval in de put is geloosd. In overleg met politie, omgevingsdienst en gemeente heeft Brabants Landschap meteen het restant van het drugsafval laten verwijderen door een erkend bedrijf. Vervolgens is in goed overleg met desbetreffende partijen onderzoek gedaan naar verontreiniging van bodem en grondwater in de directe omgeving. Sanering van de bodem blijkt noodzakelijk. 

Maar, nu, bijna een jaar na de vondst, is de sanering nog steeds niet gestart. “Meer dan een jaar na de vondst zitten de chemicaliën nog altijd in de grond en is er vooralsnog geen zicht op ruiming. Dit probleem wordt bij iedere regenval alleen maar groter omdat het drugsafval steeds verder de grond in zakt. Het heeft inmiddels ons grondwaterpeil bereikt”, stelt ook Lijst Linssen. 

“Brabants Landschap weigert, als grondeigenaar, de hoge kosten te betalen van het schoonmaken van de vervuilde grond. Het betreft immers ook één van de grootste drugslozingen ooit in Nederland ontdekt. De milieudienst eiste dat uiterlijk voor 15 februari de grond gesaneerd diende te zijn. Dit is niet gebeurd in verband met de complexiteit van de vervuiling. Het lijkt een bureaucratisch heen en weer schuiven te worden. Onbegrijpelijk”, aldus Dam.

Daarom wil Lijst Linssen nu weten of het College bereid is om bij het Brabants Landschap aan te dringen op spoedige ruiming van de vervuilde grond en “een pas opzij te maken” door later de kosten te verhalen op vervuiler dan wel overheid. “Is het College bereid indien noodzakelijk mede borg te staan voor de kosten van de ruiming om verdere vervuiling te voorkomen wanneer Brabants Landschap blijft weigeren?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief