Afbeelding
Foto: marjanne havelaar

Stemhulp voor kiezers met visuele beperking

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Stemgerechtigden met een visuele beperking kunnen woensdag zelfstandig hun stem uitbrengen bij het stembureau in het Stadskantoor. Met behulp van een soundbox en een stemmal worden ze door het stembiljet genavigeerd en kunnen vervolgens zelf met het bekende rode potlood de kandidaat van hun keuze aangeven.

De gemeente beschikt pas sinds afgelopen vrijdag over de apparatuur die speciaal ontwikkeld is voor mensen die blind zijn of zeer slecht ziend. In het verleden konden deze mensen uiteraard wel stemmen, maar hadden daarvoor de hulp van iemand anders nodig. ,,Het stemgeheim is erg belangrijk”, aldus Kees Spikker namens de Stichting WeViGe, wat staat voor Welzijn Visueel Gehandicapten. Hij heeft zich sterk gemaakt voor de aanschaf van de apparatuur. ,,Bergen op Zoom is een inclusieve gemeente en neemt de participatie van iedereen heel serieus.”

Een burger met een visuele beperking die komt stemmen, krijgt een plaats toegewezen aan een speciaal kieshokje. Zijn of haar stembiljet wordt door iemand van het stembureau in de stemmal geschoven. Dat is een soort platte doos, die dezelfde afmetingen heeft als het stembiljet. Bovenaan staat de dertien deelnemende partijen, ook in braille. Onder elke partij staat de lijst kandidaten.

De kiezer zet vervolgens de koptelefoon op en krijgt te horen welke partij op welke positie op het stembiljet staat. Hij of zij kan met de vinger navigeren naar de gewenste partij. Daarna worden de kandidaten voorgelezen en kan de stemgerechtigde verticaal met de vinger naar de gewenste keuze navigeren. Voor elke naam is een uitholling met een opening voor het rode potlood. Op die manier kan het gewenste vakje rood worden gemaakt op het stembiljet. Als de stem is uitgebracht kan de stemmer het stembiljet uit de mal halen en opvouwen. Desgewenst met hulp van een begeleider of een lid van het stembureau, gaat de stem in de stembus bij alle anderen.

Bij deze verkiezingen beschikt de gemeente slechts over een enkele set stemapparatuur voor mensen met een visuele beperking. Er hangt namelijk een kostenplaatje aan van ongeveer 7000 euro. Meer dan de helft van dat bedrag is voor de stemmal die slechts bij een verkiezing te gebruiken is. De visueel beperkte ambtenaar Liselotte Huismans probeert het apparaat uit. “Het is een goed systeem, waarmee ik nu zelfstandig kan stemmen. Dat is heel belangrijk.”

Momenteel beschikken 89 van de 344 gemeenten in Nederland over dit soort apparatuur. Dat betekent overigens nog niet dat alle visueel gehandicapte stemgerechtigde burgers in principe op deze manier kunnen stemmen. “Veel mensen wonen in verpleeg- of verzorgingstehuizen en kunnen niet naar het stadskantoor komen. Misschien moeten we bij volgende verkiezingen met het apparaat op die locaties langsgaan”, aldus Spikker, die schat dat er ongeveer 700 tot 800 visueel gehandicapte stemgerechtigden wonen in de gemeente Bergen op Zoom. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief