Afbeelding

Raadsvragen over ongeldigheid beëdiging op Allah

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ook raadslid Reinoud Krijnen (SAMEN0164) zet vraagtekens bij de beëdiging van de raadsleden. Volgens hem is de eed waarbij op Allah wordt gezworen, niet rechtsgeldig. Hij vraagt de burgemeester waarom die niet van tevoren heeft uitgezocht hoe het precies zit.

“Op woensdag 30 maart zijn de raadsleden door u benoemd. Daarbij heeft u een gemeenteraadslid zijn eed op Allah laten afleggen. Op zich heeft dit dezelfde strekking als zijnde de eed ‘zo waar helpe mij god almachtig’. Echter met betrekking tot de rechtsgeldigheid geeft het problemen bij het betreden van zijn ambt als raadslid en het uitbrengen van stemmen bij besluitvorming.” Krijnen mist de zelfreflectie hoe de gemeenteraad in deze situatie is gekomen.

De fractie van SAMEN0164 staat zeer sympathiek tegenover het idee dat de burgemeester de verbinding zoekt en iedereen de ruimte wil geven om de gelofte naar ieders eigen geloofsovertuiging uit te laten spreken. “Echter de wet biedt deze ruimte niet.”
De fractie van SAMEN0164 wil van de burgemeester weten waarom hij niet bekend was met de vormvaste eedaflegging en het gegeven dat een beëdiging op Allah niet rechtsgeldig is en dit niet van tevoren heeft laten uitzoeken. “Deelt de burgemeester onze mening dat ondanks de goede bedoelingen nu juist het tegenovergestelde wordt bereikt?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief