Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Geen zwemverbod voor de Binnenschelde: We mogen weer zwemmen!

BERGEN OP ZOOM - Er mag deze zomer gewoon gezwommen worden in de Binnenschelde. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom bekendgemaakt. Afgelopen jaar werd er door de provincie Noord-Brabant nog een negatief zwemadvies afgegeven voor de Binnenschelde, maar de metingen zijn dit jaar een stuk gunstiger.


Bij de Binnenschelde werd zwemmen afgelopen jaar nog afgeraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Aangewezen zwemwaterlocaties in Brabant worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies houdt in dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar (op eigen risico) nog wel mág. 

Voor de Binnenschelde dreigde echter een definitief zwemverbod, omdat de waterkwaliteit al jaren ondermaats is. “We hebben daarom met een onderzoeksbureau watermonsters genomen en onderzoek verricht. Wat bleek, een afvalwaterlozingsput voor de vele campertoeristen ontbrak”, meldt de gemeente. In 2020 is een afvalwaterlozingsplaats gerealiseerd voor campers en zijn er borden geplaatst om campereigenaren te helpen om deze te vinden. 

Verder zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd om de bron en verspreiding van de E.coli en Intestinale enterokokken te achterhalen. Uit deze onderzoeken blijkt dat vooral de aanwezigheid van vogels (de uitwerpselen) zorgt voor de verhoogde concentraties. Om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit van de Binnenschelde verbetert, wordt onderzocht om het dak van de Schelp en de twee ‘betonplaten’ bij het Kompas aan te sluiten op het riool zodat de vogelpoep niet in het water komt.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief