Afbeelding
Foto: Marjanne Havelaar

Bestuursakkoord rond: ‘Samen Bergen Verzetten’

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De formerende partijen hebben een bestuursakkoord op hoofdlijnen bereikt. De partijen die in Bergen op Zoom samen willen gaan werken binnen een nieuw college (VVD, PvdA/GroenLinks, D66, Lokaal Realisme en het CDA/V-BoZ!) hebben hun handtekening gezet. Maandag aan het eind van de middag werd het akkoord, getiteld ‘Samen Bergen Verzetten’, symbolisch op het Ravelijn ondertekend.

Volgens de betrokkenen is de locatie symbolisch omdat de samenwerkende partijen willen dat Bergen op Zoom de luiken opent en buiten haar eigen vestingmuren treedt. “Daarvoor moeten we samenwerken met elkaar, met onze inwoners, instellingen, ondernemers en andere gemeenten, binnen en buiten onze regio. En zichtbaar zijn in Den Bosch en Den Haag. Daar vertellen wie we zijn, wat we kunnen en wat we te bieden hebben,” zo stellen de partijen in een persbericht. 

Het bestuursakkoord bouwt deels voort op het Focusakkoord dat de afgelopen twee jaar het bestuurlijk kompas van de gemeente Bergen op Zoom is geweest. Zo blijft het nieuw te vormen college toezien op het op orde brengen en borgen van de gemeentelijke financiën, wordt er gewerkt aan een nieuwe bestuurscultuur en staat ook het verhogen van de kwaliteit van de ambtelijke organisatie hoog op de agenda. Het bestuursakkoord werkt om dat te bereiken vanuit een aantal leidende principes: Respect voor elkaar, samen met de samenleving nieuw beleid maken en het eerlijke verhaal vertellen, zijn belangrijke ankerpunten. 

Uit het bestuursakkoord is een aantal belangrijke aandachtspunten te halen. Zo is samenwerking belangrijk, mogelijk zelfs het belangrijkste. Zeker omdat de partijen zien dat Bergen op Zoom te maken heeft met een versplinterde gemeenteraad. “Deze coalitie omarmt dit gegeven. We erkennen de onderlinge verschillen, maar vertrekken vanuit wat ons bindt. Voor ons staat het doel van een betere toekomst voor Bergen op Zoom voorop. We vormen een eenheid in verscheidenheid”. 

Met het nieuwe bestuursakkoord willen de samenwerkende partijen breken met de traditie van dichtgetimmerde coalitieakkoorden. De hoofdlijnen in het akkoord worden vertaald naar nieuw beleid. Gemeenteraad en samenleving krijgen daarin een belangrijke rol. De gemeenteraad krijgt scenario’s voorgelegd waarmee besluiten genomen kunnen worden. “Daarin zijn we eerlijk en realistisch. Onze financiële positie staat het niet toe om gouden bergen te beloven. Dat hoeft ook helemaal niet, want wie goed kijkt, ziet hoe rijk wij eigenlijk al zijn. Rijk aan natuur, cultuur, monumenten, evenementen, historie, ondernemers, verenigingen en natuurlijk onze inwoners”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief