Fietsen voor Oekraïense vluchtelingen

BERGEN OP ZOOM - Waterpoort en Montventoppers hebben fietsen, kinderzitjes, reparatiesets en fietspompen gedoneerd aan Oekraïense vluchtelingen. Onlangs overhandigde wethouder Joey van Aken samen met Petra Wevers van KrachtigBuiten diverse tweedehandsfietsen, kinderzitjes en reparatiesetjes aan de Oekraïense vluchtelingen die wonen in woonzorgcentrum Avondvrede aan het Bolwerk Zuid in Bergen op Zoom. Dit is een opvang locatie waar op dit moment 124 vluchtelingen verblijven.
De fietsen werden uitgereikt ter ere van de opening van beleef-fietsroutes van Waterpoort. Bij opvang locatie Avondvrede hebben de meeste kinderen al een fiets om naar school te gaan. Maar ze houden er ook van om rond Avondvrede te fietsen en buiten te zijn. “Voor de ouderen was er nog vraag naar fietsen en kinderzitjes. Met een fiets kunnen nu ook zij zelfstandig op pad en lekker bewegen.”, aldus wethouder Van Aken.
Waterpoort is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Goeree-Overflakkee, Tholen, Moerdijk en Halderberge. Deze gemeenten willen (weer) een verbinding maken met het water van het Zoommeer, Krammer-Volkerak en het Rijn-Scheldekanaal en zo poort van en naar het water zijn. Binnen Waterpoort zijn 6 fietsroutes uitgezet waarvan de laatste nu in Bergen op Zoom wordt ontwikkeld.
Petra Wevers van KrachtigBuiten is betrokken bij de ontwikkeling van de Waterpoort fietsroutes. Met KrachtigBuiten organiseert ze allerlei programma’s om kinderen gezond op te laten groeien. Petra: “Door de verhalen van oud-wielrenners Rini Wagtmans en Stef Clement heb ik een suggestie gedaan om hun bijdrage voor de lancering van de fietsroutes van Waterpoort in te zetten voor het goede doel ‘Fietsen voor Oekraïne in Waterpoortgebied’. Fietsen geeft, volgens deze oud-wielrenners, een gevoel van vrijheid. Met de wind op kop door de polder en langs het water krijg je sterke fietsbenen. Dat is goede grond om te trainen voor professionele wielrenners. Nu, met de nieuwe fietsroutes, gun je iedereen dat gevoel van vrijheid.”
Petra Wevers kreeg 1000 euro voor dit goede doel van Waterpoort en een cheque van de fietsclub Montventoppers. In twee maanden tijd regelde ze bijna honderd (kinder-)fietsen, vijftien reparatiesets en fietspompen voor de opvanglocaties van Oekraïense vluchtelingen in deze zes gemeentes in Waterpoortgebied. Petra verzamelde via verschillende kanalen 2e handsfietsen o.a. via de Weggeefhoek in Zevenbergen e.o. en via Samen in de Regio. Curio ISK (internationale schakelklas) in Bergen op Zoom maakte enkele fietsen rijklaar die afkomstig zijn van fietshandelaren uit de regio. En Pierre Wiericx, actief Montventopper heeft ook een aantal fietsen opgeknapt, zodat men veilig de weg op kan. Deze overhandiging is de laatste actie van Petra. Het was een intensief project maar ook heel dankbaar. Zo kon ik toch het fietswiel zijn en heb ik velen jong en oud aan een fiets geholpen’.


 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief