Afbeelding

Kies je voor in-ear oortjes of over-ear headphones?

Door: redactie Algemeen

Als je voor een nieuwe hoofdtelefoon gaat kijken, moet je jezelf een aantal vragen stellen: Wat ben je van plan ermee te doen? Hoe lang wil je ze gebruiken? In hoeverre is de geluidskwaliteit belangrijk voor je? Vragen als deze zullen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van het soort hoofdtelefoon of oortjes van je keuze. Het kiezen van de juiste hoofdtelefoon kan een lastige klus zijn, en bepalen of je voor een in-ear, on-ear, of over-the-ear hoofdtelefoon gaat is een belangrijke stap.

In-ear koptelefoons worden ook wel oordopjes genoemd, deze compacte koptelefoons behoren tot de meest betaalbare opties; niettemin varieert de geluidskwaliteit, afhankelijk van het merk.

Oordopjes en wireless earbuds zijn er in allerlei stijlen
Ze kunnen in vier categorieën verdeeld worden: over-ear, on-ear, oordopjes, en in-ear.

Elke stijl hoofdtelefoon heeft voordelen en nadelen die van invloed zijn op hoe goed ze presteren in bepaalde situaties en omstandigheden. Het soort hoofdtelefoon dat voor jou het beste zal presteren wordt bepaald door je luistergewoonten en voorkeuren. Lees verder als je niet zeker bent over welke hoofdtelefoon je moet kopen of over de verschillen tussen on-ear en over-ear hoofdtelefoons.

Draagbaarheid: In-ear vs. over-ear
Oordopjes en wireless earbuds zijn erg handig en fijn om mee te nemen. Ze kunnen eenvoudig in een case gestopt worden omdat ze zo klein zijn. Ze zijn klein genoeg om in je zak te passen. Hoe klein een paar on-ear hoofdtelefoons ook beweren te zijn, ze kunnen nooit de echte draagbaarheid van een fatsoenlijk paar in-ear hoofdtelefoons evenaren. Het voordeel van deze oordopjes is duidelijk voor regelmatige reizigers.

Geluidsisolatie
Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons zijn een fijn idee. Geluid van buiten concurreert met je muziek. Om te beginnen is het riskant omdat je de neiging hebt het volume van je muziek te verhogen naarmate de buitenomgeving luider wordt. Dit kan op lange termijn schade aan je oren veroorzaken, noise cancelling is erg populair.

Draagcomfort
De meest voorkomende reden waarom mensen geen voorkeur hebben voor in-ear koptelefoons boven over-ear koptelefoons is het comfort. Als je tot nu toe alleen slechte kwaliteit in-ear versies geprobeerd hebt, is het een optie om deze stijl een tweede kans te geven. Rolfstone creëert comfortabele in-ear oordopjes tegen een betaalbare prijs.

Wil je een comfortabele hoofdtelefoon, maar vind je het grotere formaat niet erg, dan zijn over-ear hoofdtelefoons de juiste keuze. Ze houden normaal een redelijke hoeveelheid omgevingsgeluid tegen.

On-Ear hoofdtelefoons zijn ideaal voor luisteraars die dezelfde mate van comfort wensen als over-ear hoofdtelefoons, maar in een compacter pakket. Ze zijn echter vaak niet doeltreffend in het tegenhouden van geluid.

Oordopjes zijn perfect voor luisteraars die een ultra-draagbare stijl kiezen
Deze stijl past gemakkelijk in een tas of broekzak.

In-ear koptelefoons zijn geschikt voor luisteraars die een lichtgewicht ontwerp zoeken en een stevige pasvorm in hun oren. Ze houden veel achtergrondgeluid tegen en laten niet veel geluid door.

De geluidskwaliteit verschilt van de ene oortelefoon tot de andere. Hoewel het ontwerp van de koptelefoon bepaalde kenmerken van het geluid beïnvloedt, is er geen duidelijk verband. Het soort koptelefoon dat je kiest zal een grotere invloed hebben op de geluidskwaliteit dan het type.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief