Afbeelding

Het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet

Door: Redactie Algemeen

Bij kredietverstrekkers kun je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten als je geld nodig hebt. Een persoonlijke lening zorgt ervoor dat je precies weet hoeveel je zult betalen en gedurende welke periode. Omdat je het geld ook weer kunt opnemen, geeft een doorlopend krediet je meer vrijheid. De verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet worden in dit artikel besproken. We geven ook enkele nuttige tips om je te helpen de beste lening beslissing te nemen.

Een duidelijk overzicht van de twee vormen
De meeste kredietverleners zullen je uitleggen dat een persoonlijke lening je vooraf zekerheid biedt over zowel de totale kosten van de lening als de looptijd ervan. Met een doorlopende kredietlijn heb je meer speelruimte om financiële beslissingen te nemen, omdat je ook na aflossing nog bij de fondsen kunt. Je zult echter nergens een volledig overzicht van de verschillen kunnen krijgen.

Het fundamentele verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening is dat de kosten van een persoonlijke lening vast zijn. Het volledige geld wordt in een keer op je rekening gestort. Dan betaal je elke maand een bepaald bedrag aan rente en aflossing. Je bepaalt van tevoren hoe lang je erover zult doen om de lening terug te betalen. Verder wordt de rentevoet vastgesteld voor de duur van de lening. Je weet dus hoeveel het geld lenen zal kosten en wanneer je ze terug zult kunnen betalen.

Een doorlopend krediet biedt minder zekerheid over de kosten, maar wel veel flexibiliteit
Je spreekt samen met de bank spreken een kredietlimiet af. De eerste twee jaar bepaal je zelf hoe vaak en wanneer je geld opneemt tot dit bedrag. Alleen het bedrag dat je opneemt is onderhevig aan rente en aflossing. Bijgevolg heb je geen idee hoeveel het krediet je op de lange duur zal kosten.

Een persoonlijke lening afsluiten
Een persoonlijke lening is een leningsvorm waarbij het leenbedrag, de looptijd, en de rentevoet allemaal van tevoren bekend zijn. Het hele leenbedrag wordt meteen op je rekening overgemaakt, en je betaalt elke maand een vast bedrag. Vaste rente en hoofdsom zijn in de maandelijkse betaling inbegrepen.

Met een persoonlijke lening weet je van tevoren precies waar je aan toe bent. Het bedrag van de persoonlijke lening wordt dan direct naar je rekening overgemaakt. Deze lening heeft een vaste aflossingsperiode en een vaste lage rentevoet. Je weet dus wanneer je lening afbetaald zal zijn en hoeveel het in totaal zal kosten. Mensen kiezen vaak voor een persoonlijke lening als ze zich vooraf bewust zijn van de kosten. Bijvoorbeeld een auto, een studie, of een bruiloft. Zul je het geld gebruiken om verbeteringen aan je eigen huis aan te brengen? De rente kan dan van je belasting worden afgetrokken.

Een doorlopend krediet is een lening die steeds opnieuw gebruikt mag worden
Je mag opnemen en terugbetalen tot de aangegeven kredietlimiet. Het wordt vaak gebruikt als je niet van tevoren weet hoeveel geld je nodig zult hebben. Of als je in korte tijd een reeks grote aankopen moet doen. Bijvoorbeeld een verbouwing, een aanbouw, of een carport. Rente op een doorlopend krediet is op geen enkele manier aftrekbaar van de belasting. De looptijd staat niet vast, want afgeloste bedragen kunnen weer opgenomen worden. Je moet rente betalen over het opgenomen geld.

Samengevat biedt een persoonlijke lening zekerheid, een doorlopend krediet biedt flexibiliteit
Met een persoonlijke lening kun je een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd lenen tegen een vaste rentevoet. Zo weet je hoeveel deze vorm van lening kost en wanneer ze terugbetaald is. In de eerste paar jaar van een doorlopende lening kun je een oneindig bedrag lenen en terugbetalen.

Wat is beter: doorlopend krediet of een persoonlijke lening?
Dat wordt vooral bepaald aan de hand van je doel. Een persoonlijke lening aanvragen is geschikt voor een eenmalige, vaste uitgave. Bijvoorbeeld een auto of je huwelijk. Omdat de rente op een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar is, is het ook een goede optie voor verbouwingen. De kosten worden daardoor gedrukt.

Een doorlopend krediet is geschikt voor uitgaven met onbekende kosten of wanneer latere kosten verwacht worden. De doorlopende lening is ook een goede optie als je extra geld nodig hebt voor onvoorziene behoeften.

Wat is minder duur: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?
Een persoonlijke lening is de meest voordelige manier om geld te lenen. Je betaalt minder rente dan bij een doorlopend krediet. Bovendien, als je de schuld terugbetaalt, kan een doorlopend krediet duurder zijn. Je moet dan gedurende langere tijd rente betalen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief