Afbeelding
Foto: Marjanne Havelaar

Grand Cafe de Draak nu Hofleverancier

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Grand Hotel de Draak is het oudste hotel en tevens de oudste onderneming van Nederland, gevestigd in een geheel van monumentale gebouwen, waarvan het kloppend hart zo oud is dat niemand meer kan achterhalen hoe oud. De Draak mag zich sinds vorige week Hofleverancier noemen. “Het is een voorrecht dat ons hotel dit is toegekend. Mijn familie en ikzelf zijn trots en vereerd, maar dat we door de rigoureuze screening zijn gekomen is zeker de verdienste van onze medewerkers”, aldus directeur-eigenaar Frans Hazen.

De Draak is een van de oudste panden van Bergen op Zoom. Op 7 mei 1397 werd Bergen op Zoom getroffen door een stadsbrand waarbij bijna de gehele stad afbrandde. Er bleven slechts twee panden gespaard, De Olifant en De Draak. Niemand weet hoe oud De Draak precies is, omdat ook de stadsarchieven verloren gingen. Aan de kelders onder het pand is te zien dat De Draak voor de brand al zeker 100 jaar bestond. Vanaf 1406 wordt De Draak in ieder geval weer genoemd in de nieuwe stadsarchieven met de functie van stadsherberg. Bij een grote stadsbrand in de vijftiende eeuw bleef De Draak weer gespaard.

Op 6 december 1984 kocht de familie Hazen Hotel De Draak. Er werden miljoenen geïnvesteerd en het complex werd uitgebreid met verschillende panden naast of tegenover De Draak. Op 26 februari 2013 sloeg wederom het noodlot toe in de vorm van brand. De schade bleek gigantisch. De schoonmaak, herbouw en herinrichting van de hotelkamers in het monumentale pand nam vijftien maanden in beslag. 

Het etablissement heeft in de loop der eeuwen vele notoire gasten gekend. De hertog van Alva logeerde er al in de zestiende eeuw, terwijl kunstschilder Albrecht Dürer al eerder langskwam. In latere tijden boekten grootheden als Godfried Bomans en Herman Brood er geregeld een kamer. Tegenwoordig logeert Youp van’ t Hek in De Draak als hij een voorstelling geeft in De Maagd. Koninklijk bezoek was er op 16 februari 2016. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima vereerden op 16 februari 2016 De Draak met hun aanwezigheid. Minder welkome bezoekers waren de Duitse officieren die De Draak vorderden in de Tweede Wereldoorlog. “Terwijl zij het er beneden van namen, zaten tussen de plafond boven hun hoofd onderduikers verstopt”, weet Hazen te vertellen.

Op zijn beurt voegt hij nieuwe hoofdstukken toe aan het dikke geschiedenisboek van De Draak. Tijdens de coronapandemie bleek het restaurant te klein en werd de feestzaal aan de andere kant van de lobby omgebouwd voor dinergasten. Het beviel goed en werd permanent, passend bij het hoge niveau van de keuken en de wat Hazen noemt ‘onze gastronomische uitdaging’. Carnavalsfeesten in De Draak behoren nu tot het verleden, maar de toekomst lonkt, met wellicht een Michelinster. Wie over een jaar De Draak bezoekt dient zich te melden bij een nieuwe receptie, kan een drankje doen in de hotelbar en dineren aan een Chef’s table met een doorkijkje in de nieuwe, gasloze keuken. Ongetwijfeld staat De Draak nog veel meer te wachten als de dochters van Hazen in de toekomst wellicht de leiding van het bedrijf overnemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief