Afbeelding
Foto: De Bode

‘Ik vind dit het leukste beroep van de wereld’

Door: Monique Jansen Algemeen

Ze voelt zich geen ondernemer, maar runt ondertussen al een aantal jaren haar eigen advocatenkantoor. Dit jaar is Kristien Aerts alweer 25 jaar advocaat en specialist in het civiele onroerend goed. Ze begon in Rotterdam en daarna kwam ze terecht in Breda. Tien jaar geleden besloot ze om zelfstandig verder te gaan in Steenbergen en een paar jaar later ging Kristien een samenwerkingsverband aan met haar oud-collega Maurena Leimena.

Je geeft aan dat je je geen ondernemer voelt, maar je hebt wel een eigen bedrijf...
“Ja, dat klopt. Ik voel me geen ondernemer, maar ben wel ondernemend. Ik ben meer advocaat dan ondernemer en vooral bezig met mijn beroep. Natuurlijk heb ik in de loop der jaren wel geleerd hoe ik mijn boterham kan verdienen, dus natuurlijk is het ook ondernemen.”
 
Is het altijd makkelijk geweest om voldoende werk te hebben?

“Nou, de zaken kwamen zeker niet altijd aangewaaid. Ik ben in Steenbergen toen vrijwel nieuw begonnen en ik wist in het begin niet zo goed hoe ik dat aan moest pakken. Toch ben ik vanaf dag één niet zonder werk geweest. Het belangrijkste voor mij was een netwerk opbouwen in de omgeving en dat is gelukt.”

Advocaat zijn; is dat niet saai?
“Nee. Ons vak is allesbehalve saai. Totaal niet zelfs. Iedere dag is anders, iedere zaak is verschillend en iedere cliënt is anders. De rechtenstudie zou je wel saai kunnen noemen, vooral in het begin. Het eerst jaar was bij mij pittig met dikke pillen. Daar moest ik doorheen. Naarmate de studie vorderde werd het steeds meer boeiend.”
 
Werk je fulltime?

“Nee, ik werk bewust niet heel de week, want ik wil er ook zijn voor mijn gezin. Het is niet dat ik een vaste dag niet werk, maar dat bekijk ik per week. Ik vind de flexibiliteit van het zelfstandig ondernemer zijn heerlijk aan de ene kant, maar aan de andere kant zorgt dat er wel voor dat ik meer werk dan ik zou willen. Eigenlijk zou ik liever echt vaste dagen werken.”

Als advocaat sta je dichtbij cliënten. Is het lastig om zaken niet persoonlijk aan te trekken?
“Jazeker. Ik dacht dat dat in de loop van de jaren minder zou worden, maar dat is het niet het geval. Ik wil het graag goed doen voor mijn cliënten en ik ken ze ook vaak op persoonlijke basis. Het goede contact met de mensen vind ik heel fijn. Maar als de zaak dan toch anders loopt dan wat de cliënt er van verwacht, is dat extra vervelend, ook al heb ik daar dan voor gewaarschuwd. Ook kan ik steeds slechter tegen de strijd tussen partijen. Dat komt in de zakelijke praktijk gelukkig minder vaak voor. Ik spreek regelmatig met andere advocaten en merk dat ook zij met dezelfde strubbelingen zitten. Dat helpt mij goed met het beseffen dat het helemaal niet gek is dat ik mezelf zulke dingen aantrek of er wel eens van wakker lig.”

Lig je dan letterlijk wakker?
“Ja, dat gebeurt zeker. Niet alleen als er dingen niet goed gaan. Ook over hoe ik bepaalde zaken wil aanpakken. Ook al heb ik van tevoren ingeschat hoe de afloop gaat zijn, het blijft een spannend moment. Ik sta eigenlijk 24/7 ‘aan’, ook tijdens vakanties. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn zaken en cliënten. Ook wil ik geen fouten maken en het beste voor ze eruit halen. Op dat gebied is het wel zwaar.”

Zeg je ook wel eens ‘nee’ tegen zaken?
“Ja, als ik een mooie zaak binnen krijg, maar wéét dat het boven mijn kunnen gaat, stuur ik die door. Ik weet dan dat het me meer stress gaat opleveren, dan dat ik er plezier van heb. Ik heb genoeg stress, maar niet te veel. Ik ken mezelf en weet wat ik aankan.”

Je zit al 25 jaar in het vak. Haal je er veel voldoening uit?
“Jazeker en ik ben ook trots dat ik kan zeggen dat ik nu 25 jaar advocaat ben.”

Welke eigenschap moet je echt hebben als je advocaat wilt worden?
“Ik denk toch wel dat het doorzettingsvermogen is. Je moet de beste oplossing willen vinden. Jezelf iedere keer weer goed voorbereiden en er helemaal voor gaan om het tot een goed einde te brengen en het beste eruit te halen voor de cliënten.”

Als je terugblikt naar vroeger, zou je dan dezelfde studie kiezen?
“Ik denk het wel, maar ik vind ook de bouw heel erg leuk. Supergaaf om te zien hoe bijvoorbeeld een huis wordt gebouwd. Mijn zoon studeert bouwkunde en dat vind ik erg interessant. Met mijn zaken ben ik ook veel bezig met vastgoed, dus ‘de bouw’ komt wel terug in mijn werk. 65% van mijn praktijk bestaat uit vastgoed en de rest uit normale verbintenissenrecht.”

Welke ‘vastgoed-zaken’ zijn momenteel actueel?
“Bij veel zaken die ik nu heb wordt te snel gekocht voor veel te veel geld. Regelmatig ook zonder het huis echt goed gezien te hebben. Daar komt dan ook een torenhoge hypotheek bij. Als de koper er dan later achter komt dat er toch gebreken zijn in het huis, komen zij naar mij voor advies om te kijken of ze nog wat van die kosten kunnen verhalen bij de verkoper. Of andersom de verkoper als hij door de koper wordt aangesproken.”
 
Zie jij jezelf dit vak nog lang beoefenen?

“Weet ik niet. Het altijd ‘aan’ staan vind ik lastiger worden, maar aan de andere kant vind ik dit het leukste beroep van de wereld. Ik zou niet weten wat dan wel. Ik moet er nu niet aan denken om ergens in dienst te gaan, daar ben ik dan weer te ondernemend voor. Die vrijheid lever ik liever niet meer in.”

Is die vrijheid het grootste voordeel van ondernemer zijn?
“Het gevoel van vrijheid, absoluut. Dat vind ik heel fijn en geen verantwoordelijkheid af te hoeven leggen als ik een dag iets anders wil doen. In het begin moest ik daar wel aan wennen hoor, dat voelde zelfs een beetje als spijbelen.”

Met wie wil jij aan de keukentafel zitten?
“Ik heb niet specifiek een inspirator. Wie ik vooral heel prettig vind om mee te spreken is andere ondernemers. Ik zit in een aantal besturen, zoals ONS Steenbergen en ondernemersvereniging AUDOE. Daar zitten veel verschillende inspirerende ondernemers tussen met ieder zijn eigen vak en competenties. Samen zorgen dat iets tot een hoger niveau komt: daar krijg ik veel energie van en geeft me ook inspiratie. Ondernemers kunnen veel van elkaar leren. Iedereen heeft een andere kijk.”n

Kristien Aerts-de Kok (50)


Functie:
Advocaat


Bedrijf:
Aerts Leimena advocaten


Eigenaar sinds:
2016


Locatie:
Steenbergen


Man:
Joachim


Kinderen:

Sophie (21) Matthijs (18) en Lotte (15)


Hobby’s:
“Ik sport graag en ga regelmatig hardlopen. Daarnaast hou ik van reizen, zowel korte tripjes als verre reizen. Ik vind het leuk om te genieten van de mooie plekjes in de wereld.”

Kristien Aerts-de Kok



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief