Afbeelding

Groene Pluim voor De Keuken Groep in Bergen op Zoom

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom reikte donderdag een Groene Pluim uit aan De Keuken Groep (DKG). Wethouders Dominique Hopmans en Hans Peter Verroen zetten DKG CCO Ron van den Berg in het zonnetje met deze groene stimuleringsprijs. 

De uitreiking vond plaats tijdens de ondernemersontmoeting bij het Groot Arsenaal. Het is overigens al de achtste keer dat een Bergse ondernemer een GroenePluim krijgt. Blijkbaar schuilt er veel groen dna in de vestingstad. In totaal zijn nu veertig ondernemers in Nederland gelauwerd met deze aanmoedigingsprijs. Hopmans, jong (26) maar niet zonder ervaring: “Met de Groene Pluim geven we niet alleen dit bedrijf een pluim maar laten we ook zien wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot duurzaam ondernemen. En vooral dat dat de moeite is, in het belang van een duurzame toekomst, ook voor je onderneming.” Verroen: “Bergen op Zoom is hard bezig om het vestigingsklimaat een boost te geven. Duurzaamheid speelt daarin een grote rol.”

De accreditatiecommissie van De Groene Pluim organisatie analyseerde de DKG en was onder de indruk. Deze keukenmaker achter de bekende Nederlandse keukenmerken Bruynzeel en Keller produceert in een CO2-neutrale keukenfabriek in Bergen op Zoom. Het assortiment van DKG verandert naar steeds duurzamere producten. Zo worden er geen gaskookplaten meer geleverd maar alleen nog inductieplaten en is DKG ook actief met het ontwikkelen van een ‘groene’ keuken. Met de 7.500 zonnepanelen op de fabriek kan 30 tot 35 procent van het energieverbruik gecompenseerd worden. Het bedrijf bevindt zich op trede drie van de CO2 prestatieladder en streeft ernaar om dit jaar de hoogste trede vijf te behalen. Zeventig procent van de personenvoertuigen in het leasepark zijn volledig elektrisch. Per 2020 is dit honderd procent. Alle verbruikte energie is groene energie uit Nederland. De bouw van een duurzaam kantoorpand te Bergen op zoom is zo goed als afgerond. Overigens laat het bedrijf zien dat duurzaamheid ook gericht is op sociale aspecten van het personeelsbeleid. Het bedrijf investeert in opleidingen, stages, presentaties en gastcolleges. Ook zijn een fietsplan, sportschoolabonnementen en gratis gezonde voeding aanwezig. Geen wonder dat langjarige dienstverbanden eerder regel zijn dan uitzondering. 

Groene Pluim bestuurder Maarten van Beek: “DKG is een duurzame koploper en voor de gehele breedte van de industrie een voorbeeld. Zij gaan inhoudelijke partnerschappen aan en nemen het voortouw op het gebied van duurzaamheid. Niet voor de bühne maar vanuit het hart.” Een Groene pluim wordt uitgereikt aan bedrijven die goed bezig zijn met duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een complete audit door professionals. Het gaat er vooral om bedrijven te belonen. Als richtsnoer gelden de Strategische ontwikkelingsdoelen(SDG´s), van de Verenigde Naties. Met deze nieuwe Groene Pluim komt het totaal aan Groene Pluimen in Nederland op veertig. De Groene Pluim versterkt, verbindt, zorgt voor de opschaling en meer zichtbaar maken van duurzame bedrijven. Zo’n 330 bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten. In principe kan iedere organisatie in aanmerking komen voor de Groene Pluim, ongeacht de grootte en branche. Iedere organisatie met een actieve bijdrage op het gebied van duurzaam ondernemen die dit zichtbaar kan maken, komt voor een Groene Pluim in aanmerking.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief