Foto: Daniël van Overveld

Jeugdmonumentendag ging weer als vanouds door!

BERGEN OP ZOOM - Wie door het centrum van Bergen op Zoom heeft gelopen, is het zeker niet ontgaan; Het was vandaag namelijk niets minder dat Jeugdmonumentendag! Overal liepen kinderen, leraren en andere Bergenaren erbij alsof ze uit de middeleeuwen kwamen. Het was een leerzame, maar vooral ook een leuke dag voor zowel jong en oud! 


Ongeveer 750 leerlingen uit groep 6 van 20 bassischolen trokken naar de stad om de geschiedenis van Bergen op Zoom als het ware te herleven. Al in de vroege ochtend liepen de klassen in kledingdracht met een zelfgemaakt vaandel door het centrum heen. Ze hebben 19 locaties en monumenten bezocht, waar er actrices en acteurs verschillende stukjes voor ze gespeeld hebben over het leven in de Middeleeuwen en deden ze verschillende activiteiten zoals boogschieten bij de Schutterij.  

‘’Het is fantastisch dat het weer georganiseerd wordt!’’, vertelt aankomend voorzitter Toine Timmers. ‘’Je ziet gewoon dat mensen, vooral de kinderen enorm enthousiast zijn.’’ Dat kan Jill Battes, een van de leerlingen die in middeleeuwse kleding rondlopen, maar al te goed bevestigen. Jeugdmonumentendag is iets waar zij de afgelopen tijd erg naar uitgekeken heeft. ‘’Ik vind het heel erg leuk en heel bijzonder om het mee te maken omdat het afgelopen drie jaar niet door kon gaan. Dat maakt het ook wel heel speciaal.’’ 

Jaarmarkt

Wat misschien wel de kers op de taart is van deze dag, is de jaarmarkt die op het Markiezenhof georganiseerd wordt. Iedereen die niet in kledingdracht was, kwam niet door de poorten heen. Telkens kwamen om 13:10 uur, 14:10 uur en 15:10 uur een groep onder een volle muziek langs de straten om de jaarmarkt te betreden. Het is met de jaarmarkt dat de dag ook afgesloten wordt. Volgend jaar zal Toine het voorzitterschap volledig overgenomen hebben van huidig voorzitter Peter Witjes, en daarmee de verantwoording nemen om van Jeugdmonumentendag 2023 net zo’n mooie editie te maken als vandaag. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief