Afbeelding
Foto: Archief Bergen op Zoomse Bode

Sam’s Kledingactie zamelt kleding en schoenen in voor beter onderwijs: ‘Alle beetjes helpen’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Sam’s Kledingactie zamelt kleding en schoenen in om deze vervolgens te verkopen en de opbrengst te doneren aan mensen in nood. De opbrengst gaat volledig naar kinderen die beter basisonderwijs nodig hebben. Het krijgen van kwalitatief goed onderwijs is de beste manier om mensen uit extreme armoede te helpen. 

Kinderen die onderwijs krijgen kunnen hun eigen leven, maar ook dat van hun kinderen, aanzienlijk verbeteren. Ze krijgen zicht op een betere toekomst, mogelijk een baan, kunnen wat onafhankelijker worden en het komt de economie van het land ten goede. De stichting vraagt iedereen om donaties te komen brengen: “Alle kleine beetjes helpen.”Al ruim 55 jaar zet Stichting Sam’s Kleding actie zich in voor mensen in nood. De stichting wil een groeiende geldstroom genereren voor onder meer projecten van Cordaid. Dit doet zij met een grote groep trouwe vrijwilligers die zich al jaren inzet om kleding te verzamelen. Sam’s wil de band met deze vrijwilligers verstevigen om ook in de toekomst te kunnen blijven rekenen op een regelmatige stroom aan kleding.

“We kennen allemaal de container waar je je kleding in kan gooien, maar dat is een beetje onpersoonlijk. Zeker als de kleding bijvoorbeeld van een overleden dierbare is of als je er gehecht aan bent omdat je er veel geld voor hebt betaald. Dan wil je zeker weten dat het goed terecht komt. En het komt goed terecht als je het bij een kleding depot bij mensen aan huis afgeeft. Zij nemen kleding in en zorgen dat het daar terecht komt waar het voor bedoelt is: het goede doel”, aldus de organisatie. De stichting werkt met een netwerk van 1200 vrijwilligers die je betrekt bij de kledinginzameling. Als je kleding inlevert bij iemand aan huis wordt je geïnformeerd door de vrijwilliger waar je kleding naar toe gaat. “Met onze stichting komen alle kleine beetjes vanuit heel Nederland. We hebben verschillende inzamelpunten door heel Nederland heen. Het geld wat we met de verkochte kleding genereren besteden we aan de projecten van Cordaid. Alle kleine beetjes helpen. Hopelijk kunnen we gezamenlijk het probleem wat kleiner maken.”

Doel
Het doel van dit project is om bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van het basisonderwijs in de provincie Muramvya door middel van een Prestatie GerichteFinancieringsaanpak in het schooljaar 2021-2022. De doelgroep bestaat uit de 109.676 leerlingen, 56.908 meisjes en 52.768 jongens, van de 125 basisscholen in Muramvya. De andere begunstigden zijn de leerkrachten, schooldirecteuren en hun assistenten op deze scholen, de gemeentelijke onderwijsdienst, de provinciale onderwijsdienst en al hun personeel, commissies van de schoolbesturen, gemeenschapsverenigingen en oudercomités.

Wat en waar
Naast kleding en schoenen mag er ook speelgoed, knuffels en huishoudtextiel in de vorm van dekbedovertrekken, lakens, handdoeken, theedoeken, vaatdoekjes, washandjes en zakdoeken gedoneerd worden. Het verzoek is om alles wat anders is dan kleding, in een andere gesloten plastic zak te stoppen. Goed om te weten is dat de vrijwilligers geen gordijnen, vloerbedekking, tuinkussens en tafelkleden aannemen. De donaties kunnen op 1 oktober in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat ingeleverd worden. Op de website van Stichting Sam’s Kledingactie zijn de inleverpunten te vinden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief