Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente gaat strijd aan met eikenprocessierups

BERGEN OP ZOOM - De gemeente start half juni met de bestrijding van de eikenprocessierups en daarom is nu alvast gestart met de voorbereiding. "Alle bomen worden momenteel gecontroleerd. Bomen met rupsen krijgen een rood-wit lint. Dit lint betekent dus niet dat deze bomen worden gekapt, zoals misschien wordt gedacht", aldus de gemeente.


De rupsen kunnen pas bestreden worden op het moment dat ze gaan vervellen. Daarom wordt de ontwikkeling van de rupsen nauwgezet gevolgd. "Als het mooi en warm weer is, gaan de rupsen eerder vervellen en start de bestrijding ook eerder. De rupsen vervellen drie keer, waarna ze brandharen krijgen. Deze brandharen kunnen jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken." De bestrijding van de rupsen wordt gedaan met behulp van een stofzuiger. Zo wordt de rups gericht bestreden en hoeven er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

De bestrijding van de rupsen vindt alleen plaats in bomen van de gemeente. Hierbij worden alleen de bomen langs de openbare weg en op recreatieve terreinen gedaan. Bomen verder van de openbare weg af worden met rust gelaten. De rups heeft namelijk ook natuurlijke vijanden. En deze verblijven, en overwinteren, in de nesten. Om de natuurlijke vijanden zoals sluipvliegen en sluipwespen een kans te geven om zich te ontwikkelen worden deze nesten met rust gelaten. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief