2019 kent een toename aan ongelukken op het A4 traject Dinteloord-Bergen op Zoom. FOTO CLAUDIA KOOLE
2019 kent een toename aan ongelukken op het A4 traject Dinteloord-Bergen op Zoom. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Veiligheid A4 in het geding door ongelukken

Door: Claudia Koole Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De snelweg A4, tussen Dinteloord en Bergen op Zoom, wordt vanaf het begin beschouwd als een paradepaardje. Logisch, omdat deze snelweg de snelste weg is tussen twee wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. Bovendien wordt de provinciale weg N259 bij Steenbergen, die de bijnaam dodenweg droeg, ontlast. Het afgelopen half jaar gebeurden ruim tien ongelukken op dit stuk A4 waarbij veiligheid wordt geverifieerd.

Voordat de A4 er was, is er heel lang aan gewerkt. Heel lang betekent in deze zo'n 40 jaar met 558 zienswijzen. Veel discussies, geldgebrek en onderzoeken hielden dit tracébesluit tegen. In februari 2011 gaf de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen het startschot en plaatste haar handtekening om zo'n vijftien kilometer asfalt aan te laten leggen. Het opmerkelijke bouwwerk, als eerste aquaduct in Noord-Brabant met de naam Steenbergen aan Zee, behoort hier tevens toe. Op 24 november 2014 was het zover. De A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom werd geopend voor verkeer met een toegestane snelheid van 120 km per uur.

Ongelukken

De snelweg maakte een einde aan de toenemende drukte en verkeersonveiligheid rondom Steenbergen en zorgde voor Bergenaren voor een veiligere en snellere verbinding tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Nu ongelukken toenemen op de A4 rijst de vraag of die veiligheid gewaarborgd kan blijven. Een korte opsomming uit de afgelopen maand: 28 juli - Auto slaat meerdere keren over de kop met twee inzittenden bij Dinteloord, 21 juli - Motorrijder glijdt onderuit op A4 bij Hoogerheide, 20 juli - Auto in de sloot op A4 bij Steenbergen, 16 juli - Eenzijdig ongeval op A4 bij Dinteloord. In de maanden ervoor tot januari 2019 ging het nog zeven keer door met ongelukken op dit stuk A4, waarbij op 22 maart een chauffeur om het leven kwam.

Onderzoek

Bij Rijkswaterstaat zijn de ongelukken bekend. Communicatieadviseur Maurice van de Graef: "Rijkswaterstaat blijft de situatie op de rijkswegen, ook op de A4, voortdurend monitoren. Wanneer het gaat om verkeersveiligheid wordt door Rijkswaterstaat altijd naar trends over een langere periode gekeken. Dit zijn enkele jaren. Nooit naar enkelvoudige locaties in beperkte periodes. Pas als deze gegevens aanleiding geven in te zoomen, wordt dieper gekeken naar de oorzaken voor zover die door de politie in de processen-verbaal zijn aangebracht en relatie hebben tot de rol van Rijkswaterstaat als wegbeheerder. Bij (dodelijke) ongevallen onderzoekt de politie de oorzaak en toedracht met een Verkeersongevallenanalyse. Rijkswaterstaat kijkt in die gevallen als wegbeheerder eveneens in hoeverre de infrastructuur ter plaatste van invloed is geweest op de mogelijke toedracht of afloop van een ongeval."

Smartphonegebruik

Het smartphonegebruik blijft een doorn in het oog als het om verkeersveiligheid gaat, ook al is de wetgeving aangepast en is telefoneren in het verkeer verboden. De Graef: "De geografische spreiding van ongevallen laat overigens zien, ook als je dat over meerdere jaren bekijkt, dat de aard van de ongevallen, types en manoeuvres zeer divers zijn. Hieronder zijn ook factoren waar Rijkswaterstaat minder of helemaal géén invloed op heeft zoals afleiding - denk aan smartphonegebruik -, alcohol of snelheidsovertredingen. Als de veiligheid van de weggebruiker aantoonbaar in gevaar is, worden door Rijkswaterstaat maatregelen genomen zoals snelheidsaanpassingen, reparaties of eventueel het aanpassen van het wegontwerp." Of de veiligheid op dit traject in gevaar komt door het eigen rijgedrag of door het wegontwerp is nog niet bekend. Onderzoek moet dit nog uitwijzen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief