Afbeelding

Ruim 900 handtekeningen voor het ontwikkelen van 't Ketrientje

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Evert Weys heeft vandaag ruim negenhonderd handtekeningen in ontvangst mogen nemen voor een snelle ontwikkeling bij Huize Sint Catharina, oftewel 't Ketrientje. De petitie werd overhandigd door twee bewoners van de Geweldigerstraat. "Ons woongenot is sterk afgenomen en heeft na ruim vier jaar een onacceptabel dieptepunt bereikt", aldus de twee mannen.

Jan van der Welee en Erwin Binck, bewoners van het Engelse Hof aan de Geweldigerstraat, zijn op 1 augustus gestart met een online petitie. De twee heren willen er met de petitie voor zorgen dat de bouwplannen van zorginstelling tanteLouise toch door kunnen gaan en dat betekent dus het slopen van het 't Ketrientje, waardoor plaatsgemaakt wordt voor nieuwbouw.

Plannen

Sinds de sluiting van het zorgcomplex in december 2014 zijn er al tal van plannen de revue gepasseerd. Zo waren er plannen om een nieuw zorgcomplex te bouwen, er waren plannen voor woningbouw én er was zelfs een plan om er een hotel van te maken. Volgens Van der Weele en Binck zaten er best leuke plannen tussen, maar om verschillende redenen vonden ze steeds geen doorgang. "Het laatste plan van tanteLouise is in ons opzicht het meest realistische plan." Het plan van tanteLouise bestaat uit 189 zorgappartementen en 43 koopappartementen, eveneens in relatie tot de zorgverlening. De monumentale kapel blijft behouden én er zou een ondergrondse parkeergarage komen. "Wij hebben die plannen aangehoord en daarna als buren de koppen bij elkaar gestoken." Er werd een gesprek aangevraagd bij tanteLouise én met succes. Een paar punten werden zelfs aangepast in het plan. "Volgens ons is dit het enige haalbare plan, want andere initiatiefnemers staan altijd op achterstand. Zij moeten eerst de grond kopen van tanteLouise."

Monument

So far, so good. Totdat er door verschillende partijen een monumentale status werd aangevraagd voor de voorgevel van 't Ketrientje. "Dit is volgens ons de laatste kans. Als er nu niets mee gedaan wordt, dan blijft het nog jaren zo staan. Maar, wij zijn het beu. We kijken al vijf jaar naar een dichtgetimmerd en van prikkeldraad voorzien gebouw aan. Een troosteloos gezicht. De boel verloedert. Er wordt afval gedumpt, er zitten ratten, overal ligt vuil en we hebben overlast van meeuwen." Daarom werd een petitie gestart. "We vinden dat de gemeente Bergen op Zoom alles in het werk moet stellen om ervoor te zorgen dat tanteLouise mag gaan bouwen."

Procedures

Maar, zo makkelijk is het niet, stelt wethouder Evert Weys terwijl hij de handtekeningen in ontvangst neemt. "Ik snap de zorgen en dit aantal handtekeningen is ook een indrukwekkend signaal", aldus de wethouder. "Maar, als een dergelijke monumentenstatus wordt aangevraagd zijn wij gebonden aan procedures." Toch ziet de gemeente ook liever dat er zo snel mogelijk gebouwd gaat worden door tanteLouise, maar eerst moet de monumentenstatus onderzocht worden. "De monumentencommissie heeft besloten dat het voldoet aan de eisen van een 'monumentwaardig' pand." Daarom is een zogenaamde voorbescherming opgelegd. "tanteLouise heeft nu tijd gekregen om dit te weerleggen."

Respect

Daarom wordt nu een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd. "Mocht uit dat onderzoek blijken dat het opleggen van een monumentenstatus een onredelijk economisch gevolg heeft voor tanteLouise, dan mogen wij dat als gemeente meewegen in het uiteindelijke besluit." Wethouder Weys vreest echter dat de partijen die een monumentenstatus hebben aangevraagd de uitkomst van het onderzoek niet zullen respecteren, daarom doet hij een oproep aan alle partijen: "Vertrouw erop dat wij een zorgvuldige afweging maken en ga niet onnodig procederen. Realiseer je dat hoe langer je procedeert, hoe langer deze omwonenden tegen een verloederd pand aan moeten kijken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief