Afbeelding
Foto: Jan Dirk Huijser

Tochtportaal maakt kerk meer toegankelijk

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de start van de Open Monumentendag, op vrijdag 13 september, wordt de winnaar bekend gemaakt van de Erfgoedprijs Bergen op Zoom. De genomineerden zijn: Maquette Markiezenhof, Historische Keldertocht, St. Gertrudiskapel en het tochtportaal St. Gertrudiskerk. De Bergen op Zoomse Bode licht de nominaties in een vierluik toe. In deze laatste editie het tochtportaal van de St. Gertrusiskerk, ingediend door Ro&Ad Architecten.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

De St. Gertrudiskerk nodigde tot voor kort vanaf de Grote Markt niet direct uit voor een spontaan bezoek aan de kerk. Immers, de deuren waren altijd gesloten en weinig bezoekers waren op de hoogte van een tweede ingang aan de Kerkstraat. De reden van de gesloten deuren was simpel, als ze open stonden was er veel last van tocht. Ad Kil van Ro&Ad Architecten vertelt: “we waren op de hoogte van dit probleem en hadden in een eerder stadium op eigen initiatief een schetsontwerp gemaakt”. Uiteindelijk duurde het nog een tijd voordat bij iedereen ‘het kwartje viel’, maar het gewenste en noodzakelijke tochtportaal kon gerealiseerd worden. In mei 2019 werd het tochtportaal feestelijk in gebruik genomen.

Ingewikkelde opdracht

“Het lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige klus”, zegt Ad Kil, “maar dat is het zeker niet geweest”. Ad legt uit: “Je werkt aan het oudste deel van de kerk, niets is recht, wat het technisch zeer ingewikkeld maakt”. Derhalve werd de entreehal volledig met laser 3D ingemeten, de resultaten eveneens in 3D overgezet op een computer en verwerkt in het fabricageproces van de afzonderlijke bouwelementen. Zo zijn de meetgegevens ingevoerd in de freesmachine die de houten spanten op maat kon leveren, inclusief de teksten in kerkelijke taal (latijn) als in de Nederlandse taal.

Zorg en aandacht

Het tochtportaal is hoofdzakelijk opgebouwd uit houten spanten en hardglazen wanden. Qua vormgeving sluit het naadloos aan bij de gotiek van de St.Gertrudiskerk. Het hele proces heeft anderhalf jaar in beslag genomen, met inbegrip van het bijbehorende gedeelte voor de receptie. Het resultaat is een buitengewoon prettige entree, fraai in zijn verhoudingen en doet beslist geen afbreuk aan het oudste gedeelte van de St. Gertrudiskerk. “Over wat mooi is en wat niet zal altijd discussie blijven bestaan”, weet Ad, “maar het moet wel goed zijn en daarom besteden wij veel zorg en aandacht aan onze projecten”. “En”, rond hij zijn toelichting af, “het moet uiteraard goed functioneren”.

Bezoekers

Dat het tochtportaal goed functioneert is af te leiden uit het feit dat de Gertrudiskerk in korte tijd gemiddeld acht keer zoveel bezoekers trekt als voorheen. En dat is ook logisch! Nu de poorten van de kerk geopend zijn, is er vanaf de Grote Markt, waar veel meer bezoekers komen dan in de Kerkstraat, goed zicht op wat de Gertrudiskerk te bieden heeft. Dat nodigt uit tot een bezoek aan één van de mooiste kerken die West Brabant kent. Heel bijzonder is dat als je naar binnen gaat, je niet het gevoel hebt dat je via een tochtportaal de kerk betreedt, maar direct de Gertrudiskerk binnen stapt. Project meer dan geslaagd, hulde! “Of wij de erfgoedprijs gaan winnen?”, stelt Ad tot slot, “dat vind ik eerlijk gezegd niet zo belangrijk”. “Belangrijker vind ik dat wij als architectenbureau een essentiële bijdrage hebben geleverd aan de toegankelijkheid van de St.Gertrudiskerk”, is hij van mening. Het stijgende bezoekersaantal stelt hem in het gelijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief