Afbeelding

Drie Bergenaren langs route van Koning tijdens Prinsjesdag

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Drie Bergenaren mogen komende dinsdag langs de route staan van de Koning en Koningin wanneer zij op weg zijn naar het Binnenhof voor Prinsjesdag. Deze zogenaamde burgerdeputatie is een oude traditie. Al sinds 1904 worden burgers uitgekozen die onderdeel uit mogen maken van het militair ceremonieel van Prinsjesdag. Ieder jaar wordt een andere provincie gekozen en dit jaar krijgen 190 Brabanders die zich vrijwillig inzetten voor anderen de eer om op de Korte Vijverberg langs de route van de Koninklijke stoet te staan.

Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, heeft zelf gekozen voor het thema Zorgzaam Brabant. "De Brabantse samenleving kenmerkt zich door het woordje 'samen'. Het aantal mantelzorgers en vrijwilligers dat zich inzet voor naasten in hun omgeving is groot. Zij verdienen het om extra in het (Oranje)zonnetje gezet te worden." In iedere Brabantse gemeente zijn door de burgemeesters vrijwilligers gevraagd om deel te nemen aan de deputatie. In Bergen op Zoom zijn drie gelukkigen uitgekozen: Lucia Quik, Els Baarends en Rinie Hagenaars.

De Brabantse mantelzorgers en vrijwilligers, herkenbaar aan een shawl in de Brabantse kleuren, vertrekken per bus naar Den Haag. Daar volgt een ontvangst op het provinciehuis van Zuid-Holland. Daarna voegt de deputatie zich in de colonne van de erewacht in en loopt naar de Korte Vijverberg om daar de passage van de Glazen Koets af te wachten. Na het vertrek van de Koning en Koningin naar paleis Noordeinde gaat de deputatie terug naar het provinciehuis van Zuid-Holland voor een gezamenlijke afsluiting.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief