Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Wethouder trots op 'nieuw' dorpshart van Halsteren

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALSTEREN - Er moeten nog een paar puntjes op de I gezet worden, maar het dorpsplein in Halsteren is zo goed als klaar. De komende tijd worden er nog wat bomen en ander groen geplant, de Huiskamer van Halsteren gaat donderdag 19 september open én de parkeerplaatsen achter de Albert Heijn zijn over twee maanden klaar. De afgelopen tijd is er dan ook hard gewerkt door de verschillende partijen.

Het dorpsplein aan Vogelenzang is eigenlijk volledig vernieuwd, de gebouwen De Merel en De Kievit zijn opgeknapt, de nieuwbouw aan 't Lindeke is gereed en de nieuwbouw aan de Nachtegaal wordt in oktober opgeleverd. "Daar ben ik ontzettend trots op, toch zeker als je kijkt waar we vandaan komen", stelt wethouder Patrick van der Velden. Al in 2009 werden er namelijk verschillende ideeën geopperd voor het dorpshart van Halsteren en uiteindelijk kwamen de verschillende partijen in 2013 tot een gezamenlijk plan. In plan Vogelenzang werken Stadlander, PLUS Vastgoed en de gemeente Bergen op Zoom samen om het dorpscentrum van Halsteren levendig te houden door te zorgen voor goede woningen, winkelvoorzieningen én plekken om elkaar te ontmoeten.

Levensader

"De afgelopen periode hebben de bewoners en omwonenden dan ook flink op hun tanden moeten bijten", stelt vastgoedontwikkelaar Peter Sandee (Stadlander). "Het was soms een behoorlijke chaos in de bouwput. Een georganiseerde chaos, maar toch chaos. Gelukkig zijn we constant in contact gebleven met omwonenden en daardoor hebben we bijna geen klachten ontvangen." Er zijn dan ook regelmatig informatiebijeenkomsten geweest waar veel inwoners op af kwamen. Uiteindelijk is het vernieuwen van het dorpscentrum natuurlijk ook van belang voor de inwoners van Halsteren. "Dit is echt het dorpshart van Halsteren. Een levensader die je in stand moet houden", stelt de wethouder terwijl hij een rondje loopt over het nieuwe dorpsplein van Halsteren. "Er was bijvoorbeeld geen dorpsplein in Halsteren en nu is dat er wel. Dat is positief voor de bewoners. Nu kunnen ook hier activiteiten georganiseerd worden."

Huiskamer

Daarnaast is er ook een nieuwe voorziening gecreëerd op het dorpsplein: De Huiskamer van Halsteren. Een plek waar bewoners terecht kunnen voor een bakje koffie met iets lekkers. Deze 'huiskamer' gaat donderdag 19 september, vlak voor de braderie, open. "We misten iets voor de ouderen in het dorp", vertelt de exploitant. "We hopen dan ook dat mensen hier straks ook gewoon samenkomen om bijvoorbeeld lekker te kaarten of een spelletje te spelen."

Leeuwerik

Hoewel het plan Vogelenzang nu voor een groot deel klaar is, staat er nog wel één groot project te wachten: de Leeuwerik. "In de tweede helft van volgend jaar willen we hier de schop in de grond zetten", vertelt Peter Sandee. "Het gebouw gaat niet volledig gesloopt worden, maar we gaan het wel flink vernieuwen. Daarnaast komt er een stukje nieuwbouw naast." Omdat de werkzaamheden zo ingrijpend zijn, wordt er voor de huidige bewoners een nieuw plekje gezocht. "We zijn druk bezig met een sociaal plan. Sommige bewoners komen bijvoorbeeld in de Nachtegaal terecht, anderen willen liever verhuizen naar Bergen op Zoom." In de loop van 2022 moet het gehele project Vogelenzang klaar zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief