Afbeelding
Dick Vermaas Fotografie

Een bijzondere ontmoeting op de Canadese begraafplaats

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Als gids van SBM stond ik op de Canadese begraafplaats, toen er een taxi stopte, waaruit een man stapte waaraan je van afstand kon zien dat het een Canadees was.

Hij stelde zich voor als mr. Donelli. Ik raakte met hem in gesprek en al snel bleek dat hij op zoek was naar het graf van de broer van zijn vader. Hij was al op een paar erevelden in Europa geweest waar ook Donelli's begraven waren. Dit was zijn laatste hoop. Met hem meegelopen naar het register en ik zag dat er één Donelli in vermeld stond. Zodra hij het zag barstte hij in tranen uit. Het was de gezochte broer. We hebben samen het graf gezocht en ook daar kon hij zijn emoties niet bedwingen. Hij vroeg of ik een foto wilde maken terwijl hij achter het graf stond zodat zijn familie kon zien dat hij gevonden was. Hij had, buiten wat vlaggetjes, ook een hand geschreven brief op het graf gelegd. Hij wilde mij na afloop een behoorlijke fooi geven. Deze heb ik niet geaccepteerd maar na overleg met de medewerkster van het VVV gezorgd dat de fooi terecht kwam bij de stichting welke zorgt voor het onderhoud van de begraafplaats. Best emotioneel maar ook mooi om zoiets als gids mee te maken.

SBM leidt groepen rond over de erevelden en het Dilemma Doolhof. Daarnaast houden we in de Synagoge presentaties over de bevrijding van Bergen op Zoom met als uitgangspunt: wat gebeurde er nu in onze stad op 27 oktober 1944? U kunt nog lezingen bijwonen op 30 september (14.00 uur), 3 oktober (20.00 uur), 7 oktober (14.00 uur) en 10 oktober (20.00 uur). Kijk voor meer informatie op www.sbm-boz.nl

Agenda oktober:

- Bevrijdingswandeling op 9 en 20 oktober: U gaat met onze gids langs de foto-panelen geplaatst rondom de binnenstad, welke beelden laten zien over de bevrijding van onze stad. Vertrek vanaf het Oude Stadhuis om 14.00 uur

- Historische stadswandeling. Elke woensdag –en zondagmiddag om 14.00 vanaf het oude stadhuis aan de Grote Markt.

- Rondleiding Ravelijn op den Zoom. Elke zondagmiddag om 13.30 en 15.00 uur;

- Rondleiding Fort de Roovere. Zondag 27 oktober om 13.30 uur.

- Rondleiding Waterschans. Zondag 13 oktober vanaf 13.30 uur vanaf de hal van Jachtbouwer Bruijs.

Van dinsdag t/m zondag zijn onze gidsen aanwezig in het Oude Stadhuis, de Gertrudiskerk, de Gevangenpoort en de Synagoge om u in deze monumenten rond te leiden. Open vanaf 13.00 tot 16.30. De kerk is al open vanaf 10.00 uur behalve op zondag open vanaf 13.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief