Afbeelding

Toch een doorstart voor Facilitair Bedrijf

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een mogelijke doorstart voor het Facilitair Bedrijf. Dat laat wethouder Evert Weys weten.

Culturele verenigingen en stichtingen kunnen bij het Facilitair Bedrijf aankloppen voor materialen, advies, diensten en nog veel meer. Het bestuur van Stichting Facilitair Bedrijf (FB) liet echter een paar maanden geleden weten per 1 januari 2020 te willen stoppen met de huidige activiteiten. Er zouden te weinig inkomsten zijn voor een sluitende begroting. De terugloop van subsidiegelden zou daar de oorzaak van zijn. De gemeente is daarom op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden, want behoud van het Facilitair Bedrijf is cruciaal voor de culturele verenigingen.

Bij die zoektocht stond één ding centraal: het uitgangspunt 'faciliteren culturele organisaties' staat niet ter discussie. Afgelopen maandag heeft het FB echter per brief aangegeven toch met de gemeente in gesprek te willen over een mogelijke doorstart en een constructie waarmee het FB verwacht binnen de gestelde financiële kaders te kunnen blijven. Het verhuren van materialen tegen kostprijs is iets wat daarbij waarschijnlijk straks wegvalt. "Dit komt omdat met behulp van publieke middelen (subsidie) materiaal tegen gereduceerd tarief door het FB wordt aangeboden. Dit heeft effect op de omzet van andere ondernemers en wordt als oneerlijke concurrentie bestempeld."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief