Afbeelding
Foto: Eugene de Kok

De oorlog heeft Jan de Jonge altijd geboeid

Door: Eugene de Kok Algemeen

OSSENDRECHT - Ook de Brabantse Wal herdenkt en viert 75 Jaar Bevrijding. De gemeenten Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom doen dat met allerlei activiteiten. In dat kader brengt Weekblad de Bode in samenwerking met stichting Bevrijding Brabantse Wal wekelijks een bijzonder verhaal over mensen en gebeurtenissen tijdens de oorlog en na de bevrijding. In deze aflevering nemen we een kijkje in het oorlogsmuseum van Jan de Jonge in Ossendrecht.

Jaren geleden is Jan de Jonge uit Zeeland naar Ossendrecht verhuisd, naar het voormalige katholiek militair tehuis bij de Koningin Wilhelminakazerne.

Kinderjaren

In Zeeland had hij alles uitgestald in een boerenschuur in zijn geboortedorp Sinoutskerke. In Ossendrecht moesten hij en zijn vijftien vrijwilligers het museum opnieuw opbouwen. Het was een enorme operatie, want De Jonge verzamelt sinds zijn vroege kinderjaren spullen over de Tweede Wereldoorlog. “Al op mijn twaalfde nam ik deel aan exposities”, zegt hij.

Parachutes

Hij heeft een collectie die bestaat uit piepkleine emblemen tot originele parachutes van geallieerde soldaten tot verschillende motorvoertuigen tot een enorm luchtdoelafweergeschut waarvoor hij alleen plaats heeft in zijn achtertuin. “Mijn belangstelling voor de oorlog is altijd ontzettend groot geweest. Hoe het komt? Misschien omdat ik in de oorlog ben geboren en de verhalen van mijn familie altijd ontzettend interessant vond. In de eerste tien jaar hadden zij het tijdens verjaardagen nergens anders over”, zegt hij. “Ik zocht altijd spullen op het land, maar heb later ook veel geld uitgegeven om bepaalde voorwerpen in bezit te krijgen. Nog steeds ben ik er voortdurend mee bezig. Als ik niet in het museum ben, ben ik over de oorlog aan het lezen.”

Knoopje

De bescheiden De Jonge heeft één van de grootste privécollecties van Nederland. Hoeveel hij in bezit heeft, weet hij niet. “We zijn wel eens begonnen met het beschrijven van de voorwerpen, maar daar is geen beginnen aan. Het is zo ontzettend veel.” Kiezen welk object hij het mooiste vindt, kan hij niet. “Ik hecht veel waarde aan de grote dingen, maar ook aan elk klein knoopje van een uniform dat ik heb.”

Marechaussee

Tot de meest dierbare stukken in zijn enorme collectie behoren enkele voorwerpen die van zijn familie zijn geweest. Zo hangt er een Marechaussee-uniform van zijn oom Willem de Jonge in de voormalige legerplaats. “Hij werkte bij de marechaussee, maar wilde geen Joden uitleveren. Hij werd ontslagen met alle gevolgen van dien. De Jonge vertelt dit soort verhalen als hij de ongeveer 1200 bezoekers per jaar rondleidt. “Door persoonlijke verhalen gaat de geschiedenis leven. Ik probeer het verleden ook vaak te koppelen aan de huidige tijd. Dat spreekt jongeren aan.”

Scènes

Zij maken het verhaal over de Slag om de Schelde mee, over de bezetting, het verzet, het dagelijkse leven van de soldaten tot de inundatie van Walcheren en de Canadezen die het zuidwesten weten te bevrijden. De Jonge heeft allerlei scènes proberen uit te beelden. De nagebouwde bunker springt in het oog. Een filmploeg maakte er onlangs dagenlang opnamen. “Ik heb dertig jaar lang verzameld om dit compleet te krijgen”, vertelt De Jonge met zijn hand op het wapen waarmee de Duitsers tegen de geallieerden vochten. “Veel jongeren die komen vinden het spannend. Ik probeer het ook boeiend te vertellen. Ik wil niet alleen maar over dood en verderf praten, maar het moet ook geen spektakel zijn. Het was nu eenmaal veel ellende.”

Het oorlogsmuseum is te vinden aan de Putseweg 60. Meer informatie is te vinden op www.oorlogsmuseumossendrecht.nl. Kijk voor alle activiteiten in het kader van 75 Jaar Bevrijding op www.bevrijdingsbrabantsewal.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief