Jager Roger Asselbergs spot vliegend wild
Jager Roger Asselbergs spot vliegend wild Foto: Caroline Lichtenberg

'Het is een feestje om op jacht te gaan'

Door: Caroline Lichtenberg Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het jachtseizoen voor klein wild is weer geopend. Van 15 oktober tot en met 31 januari mag er weer geschoten worden op diverse dieren. De Bergse Roger Asselbergs (72) is al meer dan 30 jaar actief als jager onder andere in de Auvergne- en de Beijmoerpolders in Halsteren. "Het is een feestje om met vrienden op jacht te gaan, je doet immers aan een stuk natuurbeheer."

Als 12-jarig mannetje ging Asselbergs met zijn oom mee als drijver (iemand die de dieren uit een bepaald gebied 'drijft' waar het wordt opgewacht door de jagers red.) "In 1985 behaalde ik zelf mijn jachtakte, ik was toen 37 jaar. Ik heb toen in die tijd om de verplicht gestelde akte te behalen cursussen gevolgd met een aantal mensen met wie ik nu nog samen jaag." Asselbergs groeide thuis al op met dieren zoals vogels en konijnen en noemt zich een dierenvriend. "Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar doordat ik jaag hou ik een stuk natuurgebied juist in evenwicht. Door zogeheten 'veldwaarneming' zie ik wat er in een jachtveld is aan hazen, fazanten, reeën en noem maar op. Het gaat om selectief afschot namelijk. Je gaat niet zomaar lukraak voor de lol dieren doodschieten, de hoeveelheid dieren in een veld moet in verhouding staan tot het oppervlak."

Schadebeperking

Er zijn onder andere kraaien, kauwen, duiven, hazen en fazanten die voor schade bij de boeren zorgen. "Voor een verantwoorde fazanten populatie wordt er, als er teveel fazantenhanen zijn, afschot verricht want ze verstoren de broedsels. Teveel hazen richten schade aan bij ontluikende plantjes van bieten, witlof en boontjes en ook kraaien en kauwen zorgen voor schade dus is het belangrijk dat we een bepaald percentage afschieten. "Afgeschoten kraaien en kauwen worden ook als afschrikmiddel voor hun soortgenoten gebruikt. Ze zijn voor ons niet eetbaar", vervolgt Asselbergs. "Alle andere dieren die we afschieten, zoals fazanten, hazen en ook duiven, eten we op of brengen we naar kennissen of restaurants in de omgeving. Jagen is mijn hobby en we hebben er plezier in om zo goed mogelijk een schot af te vuren. Het is daarom leuk om met vrienden op jacht te gaan."

Beschermde vogelsoorten
In het jachtseizoen mag er onder andere gejaagd worden op vossen, kraaien, kauwen, duiven, fazanten, en eenden. Asselbergs gaat tijdens het jachtseizoen voor klein wild iedere week op jacht. "Zelf jaag ik niet zozeer op vossen want ik richt me op kleinwild, maar als er een vos voor mijn loop verschijnt is hij het haasje!" lacht Asselbergs. Hij jaagt niet op bijvoorbeeld buizerds en kiekendieven, want dat zijn beschermde vogelsoorten. "Verder kennen de jagers die regels. Er bestaat een zogeheten 'wildbeheereenheid' die rapporteert aan de provinciale Faunabeheereenheid. Het onbeperkt doden van dieren zonder reden mag namelijk niet. De wildbeheereenheid waarvan iedere jachtveldhouder verplicht lid is, organiseert 'wildtellingen'. Op basis daarvan en de door jagers verplicht ingediende afschotgegevens, wordt een gezond en verantwoord jachtbeleid gevoerd." Hoeveel dieren Asselbergs zelf schiet, vindt hij lastig te zeggen. "De ene keer kom je met lege handen thuis en je wilt als jager ook niet in één keer je hele veld leegschieten. Er worden zoals dat heet 'verschillende tableaus gelegd'."

Vroeger en nu
Jagen is al zo oud als de mensheid, maar er is de afgelopen jaren veel veranderd met betrekking tot de regelgeving in de jacht. Asselbergs: "Vroeger kon een boer makkelijk aan een geweer komen om zijn land te beschermen. In de loop der jaren kwam er meer structuur in de regels en werden een jachtakte en jachtcursus in het leven geroepen. In de cursus Jacht & Faunabeheer leert de aspirant jager onder andere alles over de soorten wild, faunabeheer en het om kunnen gaan met een vuurwapen. Asselbergs: "Ik vind het heel belangrijk dat die regels er zijn en zo blijft de jacht ook leuk!"

Roger Asselbergs met zijn hond
Een fazanthen op de vlucht


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief