Bij de spoedeisende hulp kan je voortaan je telefoon opladen
Bij de spoedeisende hulp kan je voortaan je telefoon opladen

Extra voorzieningen voor patiënten

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De vrienden van het Bravis ziekenhuis hebben de afgelopen maanden verschillende extra voorzieningen gerealiseerd voor patiënten. De vriendenstichting vroeg in het voorjaar aan personeel om projecten aan te dragen die niet uit het gewone budget betaald kunnen worden.

Zo beschikt de afdeling Dialyse sinds kort over een digitaal fietsprogramma voor hemodialysepatiënten. Patiënten kunnen nu interactieve fietstochten maken: diverse routes in binnen- en buitenland fietsen, door de stad, vrije natuur en op bijzondere locaties, bijvoorbeeld Schiphol of de dierentuin. Op deze manier worden de dialysepatiënten nog meer gestimuleerd om te bewegen. "Door het bewegen gaat de tijd ook sneller. Sommige patiënten komen 3 maal in de week gemiddeld 4 uur per keer naar de afdeling. Dan is het fijn om wat afleiding te hebben."

De afdeling Revalidatie / acute Neurologie heeft drie iPads ontvangen voor het project 'Revalideren met de iPad'. Een digitaal programma helpt bij de revalidatie en draagt bij aan het herstelproces. De iPad biedt ondersteuningen bij het sneller verbeteren van lopen, aankleden, wassen, koken en doen van huishoudelijke activiteiten. Onder toezicht van een therapeut en een verpleegkundige oefenen patiënten 30 minuten met op maat gekozen oefeningen op de iPad.

Ook zijn er zes iPad's geschonken aan de afdeling intensive Care (IC). Op de iPad's is een app gezet waarmee IC- patiënten die aan de beademing liggen kunnen communiceren. Zij kunnen vaak niet praten. "Via de app kunnen patiënten op plaatjes aangeven of ze bang of benauwd zijn of dorst hebben. Maar ook wat ze willen drinken of hoeveel pijn ze hebben en wat voor een soort pijn'', legt Annemieke Vervuren, teamleider IC uit.

Een ander project is oplaadstations voor mobiele telefoons bij de Spoedeisende hulp (SEH). Op beide SEH's (Roosendaal en Bergen op Zoom) is een laadstation geplaatst met vier lockers voor verschillende mobiele telefoons. "Juist op de SEH is het voor patiënten en familieleden belangrijk om online bereikbaar te zijn. Een (bijna) lege telefoon is nu geen probleem meer."

Voor meer informatie over overige projecten die gerealiseerd zijn, verwijzen wij u graag naar de website vriendenvan.bravisziekenhuis.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief