Het onderwerp eenzaamheid werd besproken met verschillende vertegenwoordigers uit het dorp. FOTO JESSY VAN HOOYDONCK
Het onderwerp eenzaamheid werd besproken met verschillende vertegenwoordigers uit het dorp. FOTO JESSY VAN HOOYDONCK Foto: Jessy van Hooydonck

Aan de slag met eenzaamheid in Lepelstraat

Algemeen

LEPELSTRAAT - Op dinsdag 15 oktober vond in Gemeenschapshuis St. Anthonius een middag plaats vanuit het Sociaal Team Lepelstraat-Halsteren van WijZijn Bergen op Zoom. Het onderwerp eenzaamheid werd besproken met verschillende vertegenwoordigers van verenigingen uit het dorp.

De middag begon met een presentatie van Ben Spijker van de Vrijwilligersacademie. Hij gaf uitleg over de verschillende soorten van eenzaamheid en koppelde dit direct naar de landelijke, gemeentelijke en plaatselijke cijfers. Zo is uit onderzoek gebleken dat 54 procent van de 65+ers uit Lepelstraat eenzaamheid ervaart. En wat doen we dan met de groep beneden deze leeftijd die dit ook kan ervaren? Hoe (h)erkennen we deze doelgroep? Hoe kunnen we zelf de eerste hand reiken? Welke interventies kunnen we inzetten? Vele vragen en voorbeelden kwamen aan bod en werden uitvoerig met elkaar besproken.

Na de presentatie, met daarbij de ruimte voor discussie, is de signaleringskaart uitgereikt, mede mogelijk gemaakt door leerlingen van de Hogeschool Zeeland. Daarbij werd nog een makkelijk hanteerbaar stroomschema gevoegd en een overzicht met het aanbod van interventies in Lepelstraat en Halsteren waar onder andere telefoonnummers en acties op staan die men kan gebruiken.

Het moeilijkste is altijd het bespreekbaar maken met de persoon zelf. De manier waarmee je hier aan de slag kan is besproken. Soms heeft men wel eens het gevoel dat iemand eenzaam is, maar is dat niet zo en is die persoon gelukkiger door zich iets meer terug te trekken. De gouden tip was dus dat men altijd moet doorvragen of dat wat men waarneemt ook klopt met de werkelijkheid.

Het was een geslaagde middag met goede belangstelling. In navolging hiervan zullen er mogelijk nog meer bijeenkomsten plaats vinden.

Heeft u hierin interesse of heeft u vragen omtrent dit onderwerp, neem dan contact op met: sociaalteam1@wijzijntraversegroep.nl ter attentie van Esther Moors of Jessy van Hooydonck of bel met het algemene nummer van WijZijn Bergen op Zoom: 0164-237056.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief