Lena en Jan Hartog staan klaar voor de taart, de locoburgemeester ook.
Lena en Jan Hartog staan klaar voor de taart, de locoburgemeester ook. Foto: Jan Dirk Huijser

Lena en Jan Hartog al 70 jaar een paar

Door: Jan-Dirk Huijser Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 19 oktober was het groot feest in de Raayberg, immers, op zondag 20 oktober 1949 traden Lena, nu 91 jaar, en Jan, thans bijna 93 jaar, in het huwelijk. Een platina huwelijk dus en dat moest gevierd worden. Voor wethouder en locoburgemeester Patrick van der Velden aanleiding om de dag voorafgaande het echtpaar een bezoek te brengen.

De locoburgemeester bracht niet alleen de gebruikelijke bos bloemen mee, maar ook een taart met het getal 70 erop en een brief van het Koninklijk Huis. Het jubilerende echtpaar was duidelijk verguld met zoveel eerbetoon, maar toch werd vooral uitgekeken naar het grote feest. "Er zijn 75 mensen uitgenodigd", weet Jan te vertellen, "dus dat gaat heel leuk, maar ook erg druk, worden".

Grote, gezellige familie
Lena en Jan kennen de rijkdom van vier zonen en drie dochters, acht kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. "De kinderen wonen allemaal redelijk in de buurt", vertelt Lena, "dus aanloop voldoende en altijd gezellig." Het platina paar woont nu 14 jaar in de Reigershof en zijn daar zeer tevreden over. "Er wordt goed voor ons gezorgd", zegt Lena, "niet alleen door de kinderen, maar even zo goed door de buurtzorg." Lena en Jan vinden het prettig om steeds door dezelfde mensen geholpen te worden. "Dat schept een band", weten ze, "eigenlijk is het hier één grote en gezellige familie, waardoor we ons op het gemak voelen."

Scootmobiel

Lena zingt wekelijks op dinsdag in een koor in WZC Stuyvenburgh en incidenteel maken ze samen een ritje met de dubbele scootmobiel. Ervaring als chauffeur heeft Jan meer dan voldoende. De vraag naar het geheim van een 70-jarig huwelijk wordt beantwoord met: "We zijn altijd gewoon blijven doen en hebben altijd goed voor elkaar gezorgd. En we houden wel van een lolletje, dat helpt ook."

Van alle markten thuis
Toen ze elkaar leerden kennen was Jan buschauffeur en Lena coupeuse. Met name het coupeuse vak kwam goed van pas want zo kon Lena voor alle zeven kinderen de kleding maken. Jan begon als bus- en vrachtwagenchauffeur, maar belandde uiteindelijk bij de gemeente Bergen op Zoom waar hij 'van alle markten thuis' bleek. "Ik heb er van alles gedaan", vertelt hij, "onderhoudsmonteur, schrijnwerker, timmerman en zelf eens chauffeur van de toenmalige burgemeester Witte." Na de periode bij de gemeente heeft Jan nog bij de BBA op de bus gezeten en maakte hij daarna een uitstapje naar België om als voorman en conducteur aan de slag te gaan.

Veelzijdigheid

Zijn veelzijdigheid blijk uit het volgende. Na de Tweede Wereldoorlog scheepte hij in naar Indonesië als vrijwilliger. "De reis duurde drie maanden", vertelt hij, "en het lot wilde dat alle koks aan boord ziek werden. Toen ben ik maar in de keuken gaan staan." Dit leidde ertoe dat Jan de voltallige periode in Indonesië als kok werkzaam is geweest. Met enige trots geeft hij aan nog een koksopleiding in Soerabaja te hebben gevolgd. Eenmaal terug in Nederland stond Jan met plezier in keuken en bereidde hij voor het gezin volledige Indonesische maaltijden. "Dat gaat nu niet meer", weet Jan, "bovendien wordt het eten gebracht." Af en toe gaat Jan nog wel achter het fornuis staan en wordt een grote pan mosselen bereid. Een lid uit het gezin wordt dan uitgenodigd om met zijn of haar familie mee te komen eten. "Reuze gezellig", vindt Lena, "maar het is geen verplichting." Zoals hun 70-jarig huwelijk. "Het moet het wel gezellig blijven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief