Orgelbespeling door Janno den Engelsman

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 26 november wordt in Brabant een Open Kerkendag gehouden. De organisatoren hopen dat meer dan 600 kerken, zowel protestants als katholiek, in onze provincie geopend zullen zijn.

In Bergen op Zoom zijn de Ontmoetingskerk, de Catharinakapel (ingang Klaverstraat), de voormalige kerk van de H. Maagd (stadsschouwburg De Maagd), de kerk van OLV van Lourdes en de Gertrudiskerk geopend van de late ochtend tot ongeveer 17.00 uur. De dag wordt georganiseerd om alle Brabanders te betrekken bij de toekomst van hun kerken. In voortgezet gebruik als godshuis of met een nieuwe bestemming. "De Maagd" is daarvan zelfs een landelijk bekend, uitstekend voorbeeld.

De eigenaren c.q. de gebruikers van de gebouwen wordt gevraagd hun ruimten te laten "leven"; ieder doet dat op een eigen manier. Voor SBM volop werk aan de winkel! Zo laat de Gertrudis Cultuurstichting in de Gertrudiskerk weer de tentoonstelling "24 Bergse Vromen" uit 2012 zien én wil in Bergen op Zoom de dag in de Gertrudiskerk om 17.00 uur afsluiten met een vrij toegankelijk orgelrecital, door Janno den Engelsman gespeeld aan het Rogier- en aan het Ibach-orgel.

Janno heeft voor de orgelbespeling een afwisselend programma samengesteld met muziek uit de 18e, 19e en 20e eeuw van componisten uit Duitsland (o.a. Bach, Mendelssohn, Reger), Frankrijk (Guilmant, Saent Saëns) en舰.. Rusland (Georgi Mushel).

Janno den Engelsman studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort. Aanvullende cursussen voor orgel en beiaard resp. bij Liuwe Tamminga in Bologna (It) en Geert D'hollander in Antwerpen. In 2006 werd Janno de Sakko Cultuurpijs voor Kunsten en Letteren toegekend. Hij maakte enkele Cd-opnames (o.a. van het Ibach-orgel) en won prijzen op orgelconcoursen in Leiden en Nijmegen. Naast zijn lespraktijk is hij organist-titularis van de Gertrudiskerk en stadsbeiaardier van Zierikzee, Bergen op Zoom en Middelburg. Sinds 2013 is hij dirigent van het Steenbergse Kamerkoor Sasso Montanari.

De sfeervol verlichte Gertrudiskerk met zijn rijkdom aan kunstschatten en zijn bijzondere orgels vormt een mooi decor om met afwisselende en rijke orgelklanken de dag te besluiten. De toegang tot de orgelbespeling is gratis, naar believen kan men ook een deel van het programma meemaken: het is een informele bespeling met soms intieme, soms uitbundige orgelklanken!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief