Afbeelding

Honderden scholieren onder de indruk van kunstwerk.

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In de afgelopen twee weken hebben circa 400 leerlingen van o.a. 't Rijks en de Pomona een bezoek gebracht aan de Verhalenkamer van de bibliotheek het Markiezaat in de Kortemeestraat.

Naast het krijgen van uitleg over de bibliotheek konden de leerlingen een bezoek brengen aan een bijzonder kunstwerk dat in de Verhalenkamer staat opgesteld. Het kunstwerk met de naam Moveable Space II, 'Parallel' is het resultaat van een samenwerkingsproject van kunstenaarscollectief Krot & Co met Stichting Samen Werken (SSW). De gemeente Bergen op Zoom heeft het project mogelijk gemaakt met een subsidie vanuit het Sociaal Innovatiefonds.

Een jaar lang werkte Krot & Co samen met deelnemers van SSW: vluchtelingen uit Syrië, Irak, Iran en Palestina, en anderen die door bijzondere omstandigheden in een sociaal isolement terecht gekomen zijn en nu samen met SSW hun plaats in de samenleving proberen te vinden. Ieder kreeg de ruimte het eigen verhaal te vertellen, denkend en voelend vanuit de eigen leefwereld. Verschillende werelden die gelijkwaardig zijn, raakvlakken hebben maar vaak ook ver van elkaar af staan en als het ware parallel lijken te verlopen. Van hieruit ontstond een gezamenlijk kunstwerk. Community art, in de ruimste zin van het woord. Het imposante multimediale kunstwerk bestaat uit een demontabel aantal onderdelen, Moveable Space. Het is een kamer waarin onze parallelle werelden voelbaar worden. Je kunt erin verkeren maar je kunt het ook van buitenaf beleven. De buitenkant is opgebouwd uit gerecyclede materialen afkomstig uit onder meer computers en representeert de harde digitale wereld waarin wij leven. De zachte binnenkant toont persoonlijke emoties via individuele kunstwerken en een gezamenlijk, om beurten aangeschilderde wand met daarin projecties, filmbeelden en audiofragmenten.

De leerlingen werden geraakt door de individuele verhalen die in het kunstwerk tot leven gebracht zijn. Zo druk als de leerlingen soms binnen kwamen, zo stil vertrokken zij aan het eind. Vooral de indringende manier waarop de vluchtelingen uit Syrië, zoals Salah en Mohamad uit Aleppo de ervaringen van hun vlucht hebben uitgebeeld en het verhaal wat zij erbij vertelden zal lang in de herinnering van de jeugdige bezoekers blijven hangen. Maar ook de uitgebeelde emoties van de andere deelnemers aan het project over bijvoorbeeld verdriet en eenzaamheid maakten diepe indruk.

Het kunstwerk is nog tot 23 oktober te bezoeken. Dagelijks tijdens de openingsuren van de bibliotheek en op zondagen van 12.00 tot 17.00 uur via de ingang op de 2e binnenplaats van het Markiezenhof.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief