Leonie (in de kraam) heeft de zaak overgenomen van haar vader.
Leonie (in de kraam) heeft de zaak overgenomen van haar vader. Foto: Ray's Photo Vision

Ik ben Bergen: Leonie en Eli Pattiwael

Door: Sandra Broosus algemeen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie wonen hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. In deze periode kan een verhaal over oliebollen niet ontbreken en dus vertelt Eli Pattiwael, samen met zijn dochter Leonie, daarover in hun Oliebollenkraam 'De Gouden Spatel'.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

"Al vijf jaar staan wij met onze kraam in Bergen op Zoom. Twee jaar op de Raaijberg, een jaartje bij de Nettorama en nu al twee jaar bij de Albert Heijn aan de Glacisstraat", blikt Eli terug. "We danken onze huidige naam aan de eerste twee jaar. Ik maakte altijd het beslag met een grote houten spatel. Dat werd fysiek erg zwaar." De spatel wordt door Eli af en toe nog gebruikt als hij meezingt met muziek en een stukje 'gitaar' erbij wil spelen. "Mijn dochter heeft het bedrijf overgenomen en kwam met het idee om hem goud te spuiten en de naam te veranderen."

Sfeer
Dit jaar zijn ze voor het eerst vier maanden open. "We zijn in oktober begonnen en mogelijk gaan we wel tot en met de vastenavend door. We zouden misschien wel een heel jaar open kunnen." Om een jaar open te kunnen zijn, moeten de klanten natuurlijk blijven komen. Dat lijkt Eli geen probleem: "Oliebollen zijn niet perse seizoensgebonden. We hebben een band met onze klanten. Mensen zeggen vaak dat wij het leuk brengen en daar doen we ons best voor."

Het sociale contact met de mensen aan de kraam is geweldig." Daar sluit Leonie zich bij aan: "Je staat hier niet alleen om oliebollen te bakken. Wij vinden het belangrijk om een gezellig sfeertje te creëren. Op de laatste dag hebben we livemuziek, met Sinterklaas liep hier een Piet rond om gratis oliebollen uit te delen en soms is Santa van de partij." Daarnaast staan de bakkers bekend om hun wekelijkse acties. "Iedereen die bij ons wat koopt, krijgt een lotnummer. Op zaterdag trekt onze Peperbus een winnaar, die een rijkgevulde gebaksdoos krijgt."

Acties
De oliebol is bepalend voor succes. "We zijn begonnen met een basisrecept en dat hebben we stap voor stap aangepast tot wij hem zelf het lekkerste vonden. Daarbij hebben we ook klanten laten proeven om tot de allerlekkerste oliebol te komen van Bergen op Zoom en ver daarbuiten", legt Eli uit.

"Hij heeft een goede smaak, is lekker knapperig en absoluut niet vet! Wij bakken op verschillende momenten per dag, zodat mensen altijd een verse bol hebben. Door de temperatuur buiten kan ik hem niet heel lang warm houden, maar hij is wel altijd vers."De temperatuur heeft ook zijn effect op de bakkers.

"Je staat 60 uur per week buiten in de koudste maanden van het jaar. Maar als die maanden voorbij zijn, kijk je daar toch met weemoed naar terug. En het went vanzelf. Wacht een paar uur en ik sta met mijn korte broek in de kraam", vertelt Eli lachend.

 

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom en wat zou je willen veranderen?
"Ik vind het mooi dat Bergen op Zoom zo'n dorps karakter heeft.
Je bouwt echt een band op met de mensen die hier aan de kraam komen. Ik word op straat soms zelfs herkend zonder mijn bakkersjasje aan.
Ik hoop dan ook vooral dat het dorpse niet veranderd. Het siert de stad."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief