Drukte bij de ontruiming van de winkels FOTO HANS DE BOT
Drukte bij de ontruiming van de winkels FOTO HANS DE BOT Foto: Hans de Bot

Hoe goed werkt het veiligheidsprotocol?

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het was even schrikken: de ernstige rookontwikkeling die vorige week ontstond in de Parade. Gelukkig liep het voorval met een sisser af en brak er geen brand uit. Toch maken raadsleden Maikel de Bekker en Meino Dam van Lijst Linssen zich zorgen. Want waarom werd de parkeergarage niet ontruimd? "Wij hebben gehoord dat terwijl de Jumbo en Mediamarkt al ontruimd waren, mensen nog steeds de lift naar de garage gebruikten."

De brandmelding bij parkeergarage 'De Parade' kwam zondagmiddag om iets voor 13.00 uur binnen. De politie rukte onmiddellijk uit en zag dat er ernstige rookontwikkeling was vanuit het trappenhuis van de garage. De oorzaak daarvan was niet meteen duidelijk. Daarom werd besloten de winkel die in De Parade zijn gevestigd, de Mediamarkt en de Jumbo, uit voorzorg te ontruimen.

Liften

De ontruiming van de winkels en de grote rookpluimen die uit De Parade kwamen trokken al snel veel bekijks. De melding was al doorgegeven aan de brandweer, en die was dan ook onderweg. Opvallend genoeg werden de parkeergarage en de liften op dat moment nog niet gesloten. Mensen konden nog steeds met hun auto de garage inrijden en gebruik maken van de lift. "Wij hebben berichten binnen gekregen dat pas geruime tijd na de ontruiming van de winkels ook de garage gesloten werd." Nadat de brandweer had vastgesteld dat de rookontwikkeling veroorzaakt werd door vuurwerk wat in het trappengat was afgestoken en dat er dus geen brand was, kon De Parade weer worden vrijgegeven. "Maar als er echt brand was geweest, had het veel ernstiger kunnen afgelopen", aldus De Bekker en Dam.

Aanscherping

Naar aanleiding van het voorval heeft Lijst Linssen vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zo willen De Bekker en Dam weten of het college het ermee eens is dat het gebruik van de lift van de parkeergarage terwijl er een brandmelding is gedaan erg gevaarlijk is. Daarom vragen ze of de veiligheidsprotocollen en processen nog wel up-to-date zijn en of deze niet aangescherpt moeten worden. Ook pleiten de raadsleden ervoor dat het college de veiligheidsprotocollen van alle parkeergarages in Bergen op Zoom onder de loep neemt. Het college heeft de raadvragen nog in beraad.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief