De Vrienden van het Markiezenhof feliciteren de Geschiedkundige Kring FOTO JAN DIRK HUIJSER
De Vrienden van het Markiezenhof feliciteren de Geschiedkundige Kring FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Geschiedkundige Kring bestaat 50 jaar

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM – De Geschiedkundige Kring Stad en Land van Bergen op Zoom viert dit jaar haar 50- jarig jubileum. Omlijst door muziek uit de jaren '60 van de band The Op-Sound werden de feestelijkheden voor het gehele jaar 2018 op zaterdag in het Vestzaktheater opgestart. "We wilden niet dat het een bestuursaangelegenheid zou worden, het is een jubileumjaar voor leden en door leden", vertelt Marc van der Steen, projectleider 50 jaar Geschiedkundige Kring, en vervolgt, "dat zijn er toch bijna 1200 en we zijn daarmee één van de grootste verenigingen van Bergen op Zoom."

DOOR JAN DIRK HUIJSER

De vele vrijwilligers van de Geschiedkundige Kring zetten zich, jaar in jaar uit, met veel enthousiasme in om de geschiedenis van Bergen op Zoom en omstreken in beeld te brengen en door te geven aan medeleden, inwoners van de gemeente en alle overige geïnteresseerden. In de loop der jaren zijn talloze activiteiten georganiseerd die steeds weer veel belangstelling genoten. Dit jaar krijgen de onderwerpen een 'gouden randje' en wordt bijvoorbeeld samen met twee andere gouden jubilarissen, Museum Het Markiezenhof en Stichting Vrienden van het Markiezenhof, de Grote Bergse Geschiedenis Show voorbereid. Doch, er is veel meer moois in het verschiet.

Jubileumactiviteiten

Naast de traditionele Hofzaallezingen in maart wordt op vrijdag 13 april een bijzondere GeschiedenisQuiz gehouden, waaraan tussen de 20 en 25 teams zullen deelnemen. Vanwege het 50-jarig bestaan gaan de vragen uitsluitend over de periode 1968 tot en met 2017. "Aan de jeugdmonumentendag voor leerlingen uit groep 6 gaat dit jubileumjaar een heel bijzondere wending gegeven worden", weet Marc, "maar meer laat ik hierover nog niet los". Achter de schermen wordt door vele leden van de Geschiedkundige Kring momenteel, in samenwerking met andere cultuurhistorische organisaties, hard gewerkt aan de verdere invulling van de programmaonderdelen voor het gouden jaar 2018.

Geschiedenisshow

Het Cultuurbedrijf bijvoorbeeld bereidt de Grote Bergse Geschiedenis Show voor, die op 6 oktober in de huiskamer van Bergen op Zoom, De Maagd, gehouden gaat worden. Verder wil Marc nog niet uit de historische school klappen, maar geeft als hint, "we zijn druk bezig aan het digitaliseren van onze publicaties en werken aan een geschiedenis-app". De toegankelijkheid voor het publiek wordt hiermee vergroot en met de 'app' moet het mogelijk zijn bij ieder gebouw of bezienswaardigheid goede en leuke informatie op te halen. Als voorproefje hierop ontvangen de leden als jaarlijks geschenk een boek over karakteristieke elementen die uit de Bergse geschiedenis verdwenen zijn. Vijftig mooie verhalen over 50 locaties die er niet meer zijn.

Verhalensprokkelaars

Marc zelf is een geëngageerd verteller "Weet u", zegt hij, "op de middelbare school had ik niet veel met geschiedenis, maar later tijdens mijn studie Economie raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het ontstaan van dingen en met name de verhalen erachter". Marc is er van overtuigd dat veel Bergenaren, net als hij, trots zijn op hun stad en van hun stad houden. "Al deze mensen weten ontzettend veel over Bergen op Zoom en haar verleden", meent hij, "er moeten ontelbare verhalen onder de mensen leven". Juist naar deze verhalen gaat de Geschiedkundige Kring op zoek om die later te verwerken in de geschiedkundige-app. "We nodigen, of liever we prikkelen, de samenleving alle mooie en boeiende verhalen met ons te delen", aldus Marc. In navolging op wat wereldwijd bekend staat als 'story-telling' heeft de Geschiedkundige Kring in het kader van het 50-jarig jubileum een eigen invulling gegeven, De Verhalensprokkelaar. "De Verhalensprokkelaar wil iedereen die een mooi, uniek of spannend, maar wellicht nog onbekend verhaal in Bergen op Zoom kent, de mogelijkheid bieden om dat verhaal te delen", luidt de tekst op de nieuwe website, www.verhalensprokkelaar.nl. Dus iedereen die iets bijzonders te vertellen heeft over een gebouw, een straat, een plein of wat nog meer, doen![l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief