Bij een zwaar ongeval eindigde een auto tegen een parkeermeter FOTO GINOPRESS
Bij een zwaar ongeval eindigde een auto tegen een parkeermeter FOTO GINOPRESS Foto: GinoPress

Bergse politiek barst van ideeën voor verbeteren veiligheid Glymesstraat

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Inwoners van de Glymesstraat, Auvergnestraat en Boutershemstraat klagen al tijden steen en been over de gevaarlijke verkeerssituaties in hun straten. Na het zoveelste ongeval, waarbij een auto total loss tegen een parkeermeter aan belandde, is de maat ook voor de Bergse politiek vol. De GBWP en VVD eisen dat het college op korte termijn maatregelen neemt. Maar hoe kunnen de straten volgens de partijen veiliger worden gemaakt? De ideeën variëren van een vrachtwagenverbod tot het verbeteren van de verlichting.

Vrachtwagenverbod

Er is één ding waar de partijen het roerend over eens zijn: het vrachtverkeer moet geweerd worden uit de smalle straten. Want hoewel dat er bij het ongeval wat maandagavond plaats vond geen vrachtwagens betrokken waren, is het vele vrachtverkeer volgens de partijen en de inwoners wel één van de grootse problemen in het gebied. Het verbod kan simpel gehandhaafd worden met behulp van camera's met kentekenherkenning, stelt Gertjan Huismans van de VVD.

Markering op de weg

Naast het vele vrachtverkeer zorgen ook de onduidelijke kruispunten regelmatig voor gevaarlijke situaties op de wegen. De GBWP en de VVD pleiten daarom voor een aanpassing van de wegmarkering. "De kruispunten zijn onoverzichtelijk en vragen om duidelijke markering op het wegdek zoals dat wel meer gebeurt bij gevaarlijke kruispunten", aldus Gertjan Huismans van de VVD. De verbeterde wegmarkering kan volgens Huismans ook een positief effect hebben op de snelheid van de weggebruikers. De toegestane maximumsnelheid wordt namelijk regelmatig overschreden.

Verandering van de voorrangsregels

Een andere manier om de onoverzichtelijke situaties aan te pakken is het aanpassen van de ontsluitingsroutes en voorrangsregels. "Wij denken hierbij onder meer aan een wijziging van de ontsluitingsroute van diverse zijstraten zodat niet alle verkeer op de onoverzichtelijke kruispunten de Glymesstraat of Boutershemstraat hoeft in te rijden", legt Evert Weys van de GBWP in de vragen aan het college van B&W uit. "Ook kan het helpen om de voorrangsweg op te heffen en gelijkwaardige kruisingen met de zijstraten te maken", aldus de VVD.

Verlichting

Een laatste probleem wat de VVD aankaart is de verlichting in de Glymesstraat, Auvergnestraat en Boutershemstraat. "De verlichting is matig en wordt belemmerd door bomen die bijna het gehele jaar groen blijven", legt Huismans uit. Een verbetering van de verlichting zou de weggebruikers meer overzicht moeten geven in de drukke, smalle straten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief