Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Opnieuw bomen omver aan Rijtuigweg: 'Ik ben in mijn eigen huis niet meer veilig'

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Er zijn opnieuw bomen omgewaaid aan de Rijtuigweg. Maar liefst drie bomen gingen plat tijdens de storm die donderdag over ons land raast. Tijdens de eerste storm van het jaar, die 3 januari plaatsvond, waaiden er al twee kastanjes tegen een flatgebouw. Bewoners en diverse politieke partijen riepen toen op tot het kappen van de bomen. Dat was volgens het college niet nodig op korte termijn. Bewoners reageren ontsteld op de nieuwe schade: 'Hoe vaak moet het nog fout gaan voor ze actie ondernemen?'

De bewoners van de Rijtuigweg zijn nog maar net bekomen van de schrik van de bomen die 3 januari omwaaiden, maar vandaag is het opnieuw raak. Drie bomen waren niet bestand tegen de zware westerstorm. De PvdA eiste begin van het jaar al actie. Han Verbeem en Adam Ahajaj wilden dat er op korte termijn veiligheidsmaatregelen werden getroffen. "De kastanjebomen zijn ruim 120 jaar oud en letterlijk aan het eind van hun Latijn. Bovendien zijn de meeste bomen verzwakt door een kastanjeziekte", stellen zij in een brief aan het college. De PvdA-fractie wilde dat er op korte termijn een plan van aanpak wordt gemaakt om de bomen aan de Rijtuigweg te rooien en vervangen door nieuwe soorten. "De gebeurtenissen van 3 januari laten zien dat uitstel niet aan de orde kan zijn. De gevel van de getroffen woningen is ontzet. De vraag is niet of, maar wanneer de volgende zware tak afbreekt of boom omvalt. We kunnen als gemeente dit risico niet langer blijven lopen."

Wethouder Patrick van der Velden liet naar aanleiding van de eis van de PvdA weten dat uit eerder onderzoek bleek dat de omgewaaide bomen geen risico vormden. Over de toekomst van de bomen, stelde hij het volgende: "De locatie is bij ons al onder de aandacht vanwege groot onderhoud in het gebied. Een onderdeel daarvan is dat er een extern advies over het bomenbestand aan de Rijtuigweg wordt gemaakt." Dat staat op de planning voor begin 2018. Afhankelijk van dat advies wordt besloten of er op de korte termijn maatregelen noodzakelijk zijn. Tot die tijd zouden de bomen gewoon blijven staan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief