Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bomen aan de Rijtuigweg worden tóch gekapt

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - De omgewaaide bomen die op 3 januari een flat aan de Rijtuigweg beschadigde waren voor de gemeente nog geen reden om over te gaan op de kap van de kastanjes. Nu er vandaag weer zes bomen zijn omgegaan, wordt de kapvergunning toch aangevraagd. "Als er geen bezwaar wordt gemaakt, kunnen de bomen aan de kant van de huizen over acht weken gekapt worden", licht Peter Bogers, afdelingshoofd Openbare ruimte van de gemeente, toe.

Peter Bogers kwam vanochtend meteen na de eerste meldingen van omgevallen bomen naar de Rijtuigweg toe. Ook wethouder Patrick van der Velden was aanwezig om in gesprek te gaan met de geschrokken bewoners. Hij bracht hen het nieuws dat ook voor het college van B&W de maat nu vol is, en er over zal worden gegaan tot de kap van de bomen aan de huizenkant van de Rijtuigweg. Wel zal dat minimaal nog acht weken duren, omdat de vergunning eerst moet worden aangevraagd.

Monumentale bomen

De bomen aan de Rijtuigweg zijn beschermd stadsgezicht, legt Bogers uit. "Het is verboden om dat soort bomen zomaar om te hakken. Dan zouden we in de problemen komen voor de rechtbank. We snappen de emoties van de inwoners, maar moeten dus gewoon de procedure doorlopen. Die duurt minimaal acht weken, en als er bezwaar wordt gemaakt nog langer." En dat er bezwaar wordt gemaakt, is een reële mogelijkheid. "Er zijn genoeg inwoners en organisaties die het groen in de omgeving in stand willen houden."

Reacties

Omwonenden reageerden geschokt op de zes bomen die donderdagochtend omver gingen. "Ik ben in mijn eigen huis niet eens meer veilig, als een boom verkeerd valt, ligt hij op mijn balkon. Hoe vaak moet het fout gaan voor ze actie ondernemen?" Een andere bewoner snapt niet dat de gemeente volhoudt dat de kastanjes gezond zijn. "Het zijn kastanjebomen waar al jaren geen kastanjes meer aan groeien. Zo gezond zijn ze dus niet."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief