Petra met Johan, een van de jonge bouwers die ze begeleidt en de stap naar een volwassen club gaat maken.
Petra met Johan, een van de jonge bouwers die ze begeleidt en de stap naar een volwassen club gaat maken. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Petra Alberts

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag gaat het over Petra Alberts die als 7-jarige begon bij kinderbouwclub De Knutselaers en inmiddels een van de begeleiders is van de jonge bouwers.

Petra was er als bouwster heel vroeg bij, maar als het aan één iemand had gelegen, was ze nog eerder gaan bouwen. "De oprichter van de club, Felix Kools, woonde achter ons toen ik geboren werd. Mijn ouders kregen een felicitatiekaartje toen ik geboren werd en daar stond in dat als ik ooit wilde bouwen, ik bij hem welkom was." Op 7-jarige leeftijd was het zo ver en Petra was meteen verkocht. "Ik kan er mijn energie in kwijt en het was leuk te zien wat voor stappen je maakt. Je leer steeds meer bij."

Leerklimaat

Nu is Petra een van de vier begeleiders en voorzitter van de 20 jonge bouwers van de club. "Voorzitter betekent bij ons niet dat je hoger staat dan anderen. Je hebt er als club een nodig, iemand die ook de contacten onderhoudt. Maar wij hebben ieder jaar een jeugdvoorzitter. Die verwelkomt de prins en vertegenwoordigt ons tegenover de Stichting. Dat is het mooie van onze club. We leren de jongste bouwen en de ouderen leren we verantwoordelijkheid. Ik ben heel blij dat wij een veilig leerklimaat hebben gecreëerd." "De sfeer is goed en als ik merk dat er gepest zou worden, dan grijp ik meteen in, maar dat gebeurt niet. Daarnaast hebben we een mooie verdeling van 50 procent jongens en 50 procent meisjes."

Doorstroming

Petra heeft nooit de stap naar een andere club gemaakt, hoewel ze het wel geprobeerd heeft. "Ik zat 11 jaar bij de club en ben toen gaan zoeken naar een andere club om mijn draai bij te vinden. Dat lukte niet echt. Ik vond het als jonge vrouwelijke bouwer ook moeilijk om me in de mannencultuur te laten zien. Ik heb gevraagd of ik een jaar door kon gaan hier. In dat jaar stopte een van de leiding en werd ik gevraagd."

Jonge aanwas

Steeds meer volwassen bouwclubs klagen over gebrek aan jonge aanwas. Jeugdbouwclubs spelen daar een belangrijke rol in. Eentje die Petra heel serieus neemt. "Ik stimuleer de stap naar een volwassen club zeer. Als een jong lid komt met het idee om bij een club te gaan kijken, regel ik meeloopdagen of een dagje proefbouwen. Dan ga ik zelf ook mee zodat niet alles onbekend en vreemd is. Sommige combineren onze club met een andere. Johan bijvoorbeeld leer momenteel lassen bij De Watertore en bouwt ook bij ons. Zo wordt hij niet in het diepe gegooid en leer hij veel bij." DOOR THIJMEN ALLEMAN

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Ik vind het mooi dat Bergen zo bourgondisch is. Mensen zijn wel in voor een feestje. Natuurlijk de Vastenavend, maar ook de Maria-Ommegang of Sinterklaas. Het is hier echt ons kent ons bij al die verenigingen."

Wat zou je willen veranderen?

"Op Vastenavendgebied zou ik graag zien dat meer jeugd komt bouwen en de bouwclubs kunnen verjongen. Ik nodig alle jeugd uit om eens te gaan kijken. Het is niet alleen bouwen, het is vooral ook heel gezellig met vrienden samenzijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief