Ger van Nispen, hulp geven waar nodig. FOTO JAN DIRK HUIJSER
Ger van Nispen, hulp geven waar nodig. FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Stichting Twist verklaart 'Je eigen draai' nader

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM – Recent werd het nieuws bekend dat de gemeente Bergen op Zoom een bedrag van € 120.000 beschikbaar stelt voor extra hulp aan zwerfjongeren. Dit project van de Stichting Twist gaat zwerfjongeren tussen de 18 en 27 jaar niet alleen ondersteunen met het vinden van huisvesting maar vooral ook met het beter op de rails krijgen van hun leven. Het project is van start gegaan onder de noemer 'Je eigen draai' en behoeft volgens Ger van Nispen nadere toelichting.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Ger van Nispen, initiatiefnemer van dit project en medeoprichter van de Stichting Twist, heeft jarenlange ervaring in de maatschappelijke opvang. Ger had het idee dat van achter zijn bureau de effectiviteit van de hulpverlening niet was zoals hij het voor ogen had, nam na 17 jaar ontslag en begon met de Stichting Twist, een initiatief wat is ontstaan vanuit de hiaten in de hulpverlening.

Het ontstaan van problemen
"De problematiek rond zwerfjongeren is complex", legt Ger uit, "het betreft ook vaak jongeren die een dossier hebben in de jeugdzorg". Deze jongeren worden tot hun 18de door jeugdzorg ondersteund maar vallen daarna in een groot gat en daarmee in een vicieuze cirkel. "Door alle regeltjes staan ze de eerste 3 maanden met lege handen", vervolgt hij, "kort samengevat geen geld, geen huisvesting, geen kans op een baan en daarmee geen inkomen". In het meest gunstige geval kan tijdelijk onderdak gevonden worden bij vrienden of kennissen, maar als ze verdwijnen in de criminaliteit of het drugscircuit is dat geen uitzondering. "We praten wel over een uiterst kwetsbare groep", verklaart hij nader. "Het is echter niet alleen jeugdzorg", is zijn stelling, "volwassenenzorg en overheid moeten veel meer samenwerken!"

'Je eigen draai'
Met het project wil de Stichting Twist structureel hulp en ondersteuning bieden aan deze groep jongvolwassenen. In eerste instantie betreft het een proef met 10 zwerfjongeren uit Bergen op Zoom die door Twist begeleid gaan worden. De toezegde gemeentegelden worden gebruikt om de jongeren in de eerste drie maanden van 'zakgeld' te voorzien, Stadlander wijst een huis toe, de huur wordt betaald en verzekeringen geregeld. Vanuit deze basis kan een plaats op de arbeidsmarkt gezocht worden. Het is niet zo dat na drie maanden de hulpverlening stopt, het project is voor 1 jaar. "Wat wij willen is deze jongeren een spiegel voor houden", zegt Ger, "wat is er niet goed gegaan en waar kan ik dat verbeteren?" Na drie maanden kan een beroep gedaan worden op sociale ondersteuning, waardoor ze niet wederom in een financieel gat vallen. Maar Twist gaat verder. Als een passend onderdak, verzorgd gevonden is, wordt gezocht naar meubels en overige noodzakelijke huisraad die, indien nodig, gezamenlijk opgeknapt worden. "Gezamenlijk opknappen = gezamenlijk een resultaat neerzetten", weet Ger vanuit zijn ervaring, en dat is buitengewoon belangrijk".

Samenwerking
Stichting Twist kan in het proeftraject rekenen op steun van de gemeente Bergen op Zoom en woningbouwvereniging Stadlander. Ger is verheugd over deze medewerking: "Niet alleen de extra €120.000 van de gemeente is een flinke steun in de rug, heeft ook Stadlander zich een goede partner getoond". En het is nodig, in de regio zijn 70 aanmeldingen waarvan de meesten in Bergen op Zoom. "Wij schatten in dat de groep veel groter is", meent Ger, "maar niet iedereen meldt zich". Twist streeft ernaar de problematiek in kaart te brengen en structurele oplossingen te bieden.
Stichting Twist wil zich gaan profileren als een volwaardige 'non-profit' organisatie in de zorgsector. "Dat gaat zeker lukken", stelt Ger strijdvaardig". Stichting Twist is momenteel tijdelijk gehuisvest op de Parade onder de Muziekkapel, op zich een prachtige plek, maar Twist werkt aan definitieve huisvesting op een mooie locatie, goed geoutilleerd en voorzien van alle faciliteiten. "Ook dat gaat lukken", aldus Ger. De Bode wenst je veel succes met dit bijzondere project. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief