Er is een tekort aan openbare toiletten in de stad
Er is een tekort aan openbare toiletten in de stad Foto: Thijs Schilders

Openbare toiletten op de Bergse agenda gezet

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Er kan nog veel verbeterd worden in de manier waarop de gemeente Bergen op Zoom omgaat met de beschikbaarheid van openbare toiletten. Politieke partijen hebben verschillende problemen aangekaart bij het college. Zo wil de GBWP graag dat er tijdens evenement ook openbare toiletgelegenheden worden geregeld voor vrouwen. Lijst Linssen wil dat er heel het jaar door wordt ingezet op een ruime beschikbaarheid van toiletgelegenheden in de binnenstad.

De plaatsing van de plaszuilen is ooit bedacht om wildplassen tegen te gaan. De zuilen die de gemeente Bergen op Zoom plaatst tijdens grote evenementen zijn dan ook deze vastenavend weer massaal gebruikt. Tijdens de drukke avonden in de cafés, maar ook tijdens de buitenactiviteiten zoals de optocht maken mannen dankbaar gebruik van de toiletgelegenheid. Maar voor vrouwen bieden de zuilen geen soelaas. Zij stonden tijdens de vastenavend vaak weer ellenlang in de rij voor de wc van de café's. Daar moet verandering in komen, vindt Evert Weys van de GBWP.

Vrouwentoiletten

De plaszuilen zijn geplaatst om wildplassen tegen te gaan, maar waarom is er dan geen voorziening om ook vrouwen buiten hun behoefte te laten doen, vraagt de fractievoorzitter van de GBWP zich af in een brief aan het college. Het zou een goede zaak zijn als daar verandering in komt, stelt Weys. hij wil graag dat de gemeente Bergen op Zoom gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om buitentoiletten te realiseren voor vrouwen voor zowel de vastenavend als voor andere evenementen.

Kosteloze toiletten

Ook Lijst Linssen maakt zich zorgen om de toiletgelegenheden in Bergen op Zoom. Zij hebben het college geen vragen gesteld over het gebrek aan vrouwenwc's, maar over het gebrek aan openbare toiletten in het algemeen. Dit is vooral een probleem voor mensen met een medische aandoening, leggen Meino Dam en Alex van Seventer uit. "Het blijkt namelijk dat 1 op de 4 mensen met een medische aandoening zoals stomapatiënten maar ook mensen met blaas- of darmproblemen de deur niet meer uit durven om een stadscentrum te bezoeken vanwege het ontbreken van (kosteloze) toiletten die onmiddellijk beschikbaar moeten zijn; er zijn schrijnende verhalen van stomapatiënten." De raadsleden vragen zich af waarom we landelijk en lokaal bezig zijn met het creëeren van genderneutrale toiletten, wat slechts voor een klein deel van de bevolking relevant is, terwijl er voor zo'n grote groep buik/blaas patiënten geen toiletten beschikbaar zijn op het moment dat dit dringend nodig is.

HogeNood app

Lijst Linssen wil graag dat het college er actief op in gaat zetten dat ondernemers uit Bergen op Zoom zich aanmelden op de website www.waarkaniknaardewc.nl. Die is sinds september 2017 actief en is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de Stomavereniging, PDSB, SPKS en CCUVN. Wanneer ondernemers zich hier aanmelden kunnen mensen die een medische aandoening hebben Via de Medische HogeNood-app zien waar ze in Bergen op Zoom gebruik kunnen maken van een toilet. Deze mensen kunnen zich aanmelden bij de patiëntenvereniging en ontvangen een code om deze app te activeren. Zij kunnen dan met een gerust hart de deur uit en de binnenstad in.[l]

Nationale aandacht

Het gebrek aan toiletgelegenheden voor vrouwen kwam in 2015 uitgebreid onder de aandacht nadat een jonge vrouw een boete kreeg voor wildplassen nadat zij haar behoefte deed op het Leidseplein in Amsterdam. De vrouw ging in bezwaar tegen de boete, omdat ze naar eigen zeggen geen keuze had gehad. De horecagelegenheden waren die nacht al dicht, en alle openbare toiletten rond het plein in Amsterdam waren urinoirs. De vrouw verloor de rechtszaak, maar haar strijd ketende wel een uitgebreide nationale discussie los over het gebrek aan toiletgelegenheden voor vrouwen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief