Vrouwenband De Madamme. FOTO ELS VAN EGERAAT
Vrouwenband De Madamme. FOTO ELS VAN EGERAAT Foto: Els van Egeraat

Ik ben Bergen: De Medamme

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag gaan we het hebben over vrouwenband De Medamme die dit jaar hun 11-jarig jubileum vierde.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

11 jaar geleden werd dweilband De Medamme geboren. 8 vrouwen besloten om niet langer achter bandjes aan te lopen, maar zelf de show te stelen met hun muziek. Van die originele 8 zijn er nog 5 over en 2 wilden wel iets vertellen over al die jaren leut en muziek. Marlijn van Egeraat speelt kleine trom en Stephanie Franken, die in de eerste editie van Ik ben Bergen aan bod kwam, speelt grote trom.

Muziek
"Wij waren 16 en 17 jaar en gingen altijd mee op stap met vrienden en vriendjes die bij bands zaten", blikt Stephanie terug. "Maar dat erbij staan in de kroeg, vonden we maar saai. Wij wilden zelf muziek maken. Via via zijn we in contact gekomen met andere meiden die er hetzelfde over dachten en zo is De Medamme opgericht. We hebben bijna allemaal een instrument moeten leren spelen." Marlijn: "De eerste keren dat we speelden vonden ze ons schattig en klein. We hadden ook best wat kleine meiden erbij zitten. Je zag ze in kroegen soms denken: 'Moeten we daar de cd voor uitzetten?'"

Dweilband Festival
Dat is inmiddels wel anders. Stephanie:
"We hebben 10 jaar lang gerepeteerd in de Mortier waar ook Un 'Opke Leut en Krabbestamp repeteren. Dat motiveert ons nog steeds. Zo willen wij ook kunnen spelen."
Marlijn: "We deden ook meteen mee aan het Dweilband Festival. We waren misschien niet helemaal overtuigd van onze muziek in het begin, maar omdat we het zo leuk vinden, straalden we op het podium wel veel plezier uit."

Muzikale meiden
In de 11 jaren van de band is er het een en ander veranderd. Zo hebben ze nu 19 leden en hebben elkaar veel beter leren kennen. Marlijn: "In het begin was er wel eens wat wrijving, maar we hebben elkaar steeds beter leren kennen en zijn nu goed bevriend met elkaar. Leut maken op een avond stappen is het belangrijkste, al willen we natuurlijk ook goed voor de dag komen. Dat gaat steeds beter. Vroeger moesten we voor het schrijven van een nieuw nummer of repertoire bij iemand aankloppen, maar nu hebben we onze eigen muzikale meiden die na een stukje neuriën, het meteen op papier kunnen zetten. Zo heeft iedereen een stem in wat voor muziek we maken en dat houdt het voor iedereen bovenal heel leuk om mee op pad te gaan.

Vragen
Omdat Stephanie geen onbekende van de serie is, mag Marlijn deze keer de moeilijke vragen van Ik Ben Bergen beantwoorden.[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Mijn hart ligt hier. Bergen is niet groots, maar alles zit erin. Iedere maand is er wel wat te doen. Je hoeft zelfs niet op vakantie, je kan altijd in eigen stad op stap. Het is hier klein, maar heel erg fijn."

Wat zou je willen veranderen?

"We zouden allemaal wat meer open-minded mogen zijn. Bergen is heel erg ons kent ons en dat is heel mooi. Maar buiten de stad en Bergenaren is meer waar je ook voor open moet staan."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief