Arajan Van der Weegen met de opa's en oma's die aanwezig waren bij de kickoff van Sjors Sportief
Arajan Van der Weegen met de opa's en oma's die aanwezig waren bij de kickoff van Sjors Sportief

F!Tfabriek brengt ouderen in beweging

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Voor de Bergse jeugd zijn de activiteiten van de F!Tfabriek niet meer weg te denken. Maar de F!tfabriek is er niet alleen voor kinderen, aldus Niels Quispel. Met Max Vitaal zet de organisatie komende maanden in op het in beweging krijgen van de Bergse 55+er.

De opa's en oma's die aanwezig waren bij de kick-off van het vierde boekje van Sjors Sportief, twijfelden een beetje over het deelnemen aan de gymles. "Ik heb net nieuwe knieën, ik denk niet dat ik nog omhoog kom als ik hieraan ga beginnen", lachte één van de oma's. Een andere opa reageerde instemmend. "Ik blijf denk ik gewoon langs de zijlijn mijn kleinkind aanmoedigen." Toch waren ze niet voor niets uitgenodigd bij het officiële momentje in de sporthal. Dat draaide namelijk niet alleen om Sjors Sportief, maar ook om zijn oudere broer Max Vitaal. Met dat programma gaat de F!tfabriek 55+ers uit de gemeente aan het sporten krijgen.

Activiteiten

Max Vitaal is net als Sjors Sportief een activiteitenpakket waaruit de deelnemer zelf een keuze kan maken. Allerlei verenigingen uit de gemeente gaan eraan deelnemen. Daarmee vormt de F!Tfabriek een mooi en divers aanbod van activiteiten voor 55+ers. Maar om welke activiteiten dat gaat, moet nog bekend worden gemaakt.

"Het staat nog in de kinderschoenen", legt coördinator Niels Quispel uit. "We starten nog voor de zomer met de fitheidstests. Uit die tests gaat blijken waar precies behoefte aan is in de activiteiten." Op die manier wordt het aanbod afgestemd op de vraag, legt Quispel uit. Daarbij gaat er ook een onderscheid gemaakt worden tussen activiteiten voor 55-65-jarige en Bergenaren ouders dan 65. "Er zit natuurlijk een groot verschil in vitaliteit tussen die leeftijden. We willen graag voor iedere 55+ers iets passends bieden. Dat is voor een vitale vijftiger natuurlijk iets compleet anders dan voor een tachtiger."

Deelnemen

Net als bij Sjors Sportief is deelname aan Max Vitaal gratis. Als er toch een kleine bijdrage nodig is voor deelname aan een activiteit, staat dat er duidelijk bij vermeldt. "Maar we mikken erop dat het grootste deel gewoon gratis is." In september moet het initiatief dan echt van start gaan. "Dat is voor ons als F!tfabriek ook een mooi moment. Dan ronden we voor de zomer eerst Sjors Sportief af, en kunnen we ons na de zomer volledig richten op Max."

Tegen die tijd wordt er nog meer informatie bekend gemaakt over aanmelden voor de activiteiten. Hou daarvoor www.fitfabriekboz.nl in de gaten.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief